Myšlienka Fica, že zorganizujeme celoštátne referendum o utečencoch, patrí medzi populistické nápady, myslí si Figeľ

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Podľa predsedu KDH treba účinne pomáhať nevinne prenasledovaným, pretože tu ide o základnú ľudskú solidaritu. Pomáhať treba bez ohľadu na pôvod, rasu alebo vieru.

„Ochrana života a slobody nevinných – to je prvý rozmer ľudskosti. Pri ekonomickej migrácii by som bol opatrný. Ona totiž reprezentuje často aj špekulatívne, ilegálne obchodovanie, ktoré je nebezpečné. Pašeráci využívajú atraktívnosť Európy a zneužívajú núdzu ľudí z Afriky a Ázie. Teda solidarita so skutočnými utečencami áno, ale nie povinné kvóty. Solidarita má byť spontánna a skutočná, nie nadiktovaná. Má reprezentovať viac postoj človeka a spoločnosti, než anonymnej administratívnej štruktúry,“ dodal s tým, že KDH a rozumní ľudia si neželajú, aby spoločná Európa bola vnímaná ako diktát silnejších a vplyvnejších voči slabším, ale ako dobre zorganizované spoločenstvo slobodných a demokratických krajín a ich občanov.

Gabčíkovčania sa v minulosti stavali k utečencom konštruktívne

 „Myšlienka Fica, že zorganizujeme celoštátne referendum o utečencoch, patrí medzi populistické nápady. Dúfam, že sa z toho poučí nielen vláda, ale aj celá slovenská politická scéna,“ uviedol. Čo sa týka referenda v obci Gabčíkovo, Figeľ povedal, že aj vďaka komunikácii členov vlády pri téme utečencov by zrejme odmietavo dopadlo hlasovanie v ktorejkoľvek inej obci na Slovensku. A pritom Gabčíkovčania sa stavali v minulosti konštruktívne k utečencom z Bosny a Čečenska. Migračná a azylová politika podľa Figeľa znovu naberá na vážnosti v Európe i na Slovensku. A preto si vyžaduje zo strany štátnych orgánov viac odbornosti a citlivosti pri komunikácii s verejnosťou.

Pomoc ľuďom v domovine je na prvom mieste

V máji tohto roku priniesol svedectvo o prenasledovaných kresťanoch na Slovensko priamo zo Sýrie patriarcha Gregorios III. Počas návštevy vyjadril názor, že pomoc potrebujú prenasledovaní v prvom rade vo svojich domovoch, v krajinách, kde žijú. V tejto myšlienke podporil patriarchu aj predseda kresťanských demokratov: „Pomoc ľuďom v ich domovine má byť na prvom mieste, až potom by sme mali riešiť prijatie a adopciu rodín politických utečencov zo Sýrie v tých farských komunitách, ktoré sú na to pripravené kapacitne a ľudsky. Pomoc ľudia-ľuďom je vyjadrením spolupatričnosti a býva najúčinnejšou formou solidarity,“ dodal Figeľ. Podobný model pomoci rozvíjajú v súčasnosti aj v Poľsku. KDH opakovane vyzýva vládu, aby bola Sýria zaradená medzi prioritné krajiny v rámci slovenskej rozvojovej pomoci.


 

- Reklama -