My tu v Nemecku podporujeme zločincov, padlo v zásadnej štúdii

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Vplyvný nemecký týždenník cituje bývalého šéfa vyšetrovateľov Heinza Sprengera, podľa ktorého je Nemecko rajom pre mafie. „Ten príbeh je prakticky vždy rovnaký. Policajti odpočúvajú telefonické hovory tzv. šéfa, ktorý zarába státisíce až milióny eur bez preukázateľnej podnikateľskej činnosti. Jeho ľudia mu zaisťujú peniaze prostredníctvom vydierania a prania špinavých peňazí. Napriek tomu sa polícii nepodarí ,šéfa‘ usvedčiť,“ píše magazín.

    Polícii chýba na skvalitnenie jej práce viac ľudí, peňazí a moderných technológií. Každodenné odpočúvanie a následné preklady z rumunčiny, taliančiny, albánčiny či rómčiny sú nesmierne časovo aj finančne náročné. Páchatelia si navyše telefonicky hovoria len banálne veci, za ktoré ich nemožno trestne stíhať. Podľa vyšetrovateľov sa krádeže a vydieranie riešia cez Skype či WhatsApp, ktoré policajti nemôžu odpočúvať.

    Problém predstavuje aj nárast počtu radikálnych islamistov. Vyšetrovacie tímy sa musia sústrediť na potenciálnych teroristov a nezostávajú im sily na boj proti klasickému organizovanému zločinu. Bezpečnostná situácia sa pritom neustále zhoršuje. „Nemáme dostatočné prostriedky a nedokážeme držať krok s vývojom trestnej činnosti. Chýbajú vyšetrovatelia a nové posily nestačia kompenzovať odchody do dôchodku,“ tvrdí podpredseda Zväzu nemeckých kriminalistov Sebastian Fiedler.

    Zásadnú chybu urobili podľa expertov aj samotní politici, ktorí sa domnievali, že vzhľadom na pokles kriminality a na starnúcu spoločnosť možno znižovať stavy polície. Opak je pritom pravda. A to predovšetkým „vďaka“ prisťahovalcom. „Väčšina zlodejov a ďalších kriminálnikov pochádza zo Srbska, Rumunska, Turecka, Albánska a Gruzínska. Napríklad v Severnom Porýní-Vestfálsku sa podľa údajov z roku 2015 počet zločincov z Rumunska zvýšil štvornásobne a v prípade Albáncov osemnásobne,“ píše Spiegel.

    „Naše tresty nikoho od páchania trestnej činnosti neodradia. Dokonca sa navzájom vyzývajú na príchod do Nemecka, pretože tu sa im podľa ich skúseností nemôže prakticky vôbec nič stať. Zločinci môžu bez problémov prekračovať hranice Európskej únie, ale vyšetrovatelia pracujú na národnej úrovni. Musíme razantne zlepšiť medzinárodnú spoluprácu, inak sa nič nezmení,“ hovorí šéf štátneho kriminálneho úradu v Düsseldorfe Joachim Eschemann.

    Nemecko je potom podľa odborníkov tiež rajom pre zločincov, ktorí chcú investovať svoje nezákonne získané finančné prostriedky. „Každý rok v Nemecku títo ľudia investujú do nehnuteľností asi 20 miliárd eur a celková suma dosahuje asi päťnásobok. Či už priamo, alebo prostredníctvom sprostredkovateľa. Hlavným dôvodom je možnosť prevádzať obrovské peňažné transakcie. To nie je v iných krajinách EÚ možné. My tu v Nemecku fakticky podporujeme organizovaný zločin po celom svete,“ konštatuje vo svojej správe pre spolkovú vládu advokát Kai Bussmann.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -