My sme v Británii? Veď to tu vyzerá ako v Pakistane. Čudovali sa utečenci

    0
    Ilustračné foto: Moslimovia v Británii (Autor: ReproFoto: youtube)

    „BBC počúvam aj cestou z práce. Dnes večer tam hovorili sýrski utečenci, ktorých prijala Británia. Z Anglicka boli v šoku. Vôbec nečakali, že si budú pripadať ako v Pakistane. Mysleli vraj, že ich vezú do európskeho mesta,“ začína svoj blog na portáli iDnes.cz Vladislav Rogozov.

    Najviac ich vraj prekvapilo, koľko veľa je v Bradforde moslimov. Ich očakávania boli, že budú v Anglicku žiť medzi Angličanmi, že sa budú udomácňovať v európsky vyzerajúcom meste. „Keď redaktor po týchto slovách trochu politickokultúrne zneistel, odpovedali rýchlo, že s tým vlastne problém nemajú, že im takéto prostredie len príliš nepomáha s učením angličtiny,“ píše Rogozov.  

    Reportáž BBC si môžete vypočuť TU

    Sýrčania už mestu hovoria „Bradfordistan“. „Cítime sa ako v nejakom pakistanskom meste, každý tu je Pakistanec, sú všade, či idete na nákup, po ulici či do centra. Radšej by sme boli medzi Angličanmi,“ hovoria.

    „V polmiliónovom Bradforde je bielych Angličanov niečo vyše 60 percent (skôr na okraji), moslimovia tvoria 25 percent obyvateľov mesta (prevažne v centre),“ vysvetľuje bloger. „Toto je a bude Anglicko. Angličania Anglicko strácajú. Bez hlasovania, bez boja,“ myslí si.

    - Reklama -