My sa bojíme hlavne Asada. Viac než Islamského štátu. Nevrátime sa, dokiaľ bude vládnuť, povedali utečenci zo Sýrie

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad (Autor: SITA)

    Z prieskumu vyplýva, že zhruba 70 percent Sýrčanov uteká pred násilím režimu Bašára Asada a jeho spojencov, nie pred Islamským štátom. 86 percent utečencov sa navyše zhodlo na tom, že najväčšiu hrozbu pre nich v Sýrii predstavovali únosy či väzenie, pričom 77 percent z nich sa najviac bálo Asadovho režimu.

    Zaujímavý je tiež fakt, že len 8 percent z tisícky opýtaných Sýrčanov chce zostať v Európe natrvalo. Prevažná väčšina sa chce vrátiť späť do krajiny, ktorú miluje a pozná, a to hneď po tom, čo sa situácia upokojí. Patrí sa dodať, že Sýrčania sa chcú vrátiť až v momente, keď Asad zloží zbrane (52 percent opýtaných). Je to teda v rozpore s tým, čo žiadajú Rusi a ďalší, ktorí sa chcú spojiť s Asadom v boji proti Islamskému štátu.

    Pôvodný text si môžete v češtine prečítať TU

    73 percent respondentov zároveň uviedlo, že zo všetkých možných útokov sa najviac báli barelových bômb, ktoré zhadzujú vládne helikoptéry na civilné štvrte. „Tieto improvizované výbušné zariadenia vyrobené z veľkých kovových barelov naplnených výbušninami, šrapnelmi, ropou alebo inými chemikáliami sú pre vysoký obsah výbušnín, nízku presnosť a používanie v husto obývaných oblastiach nesmierne nebezpečné. Barelové bomby sa považujú za teroristický nástroj a z pohľadu medzinárodného práva sú nelegálne. V Sýrii sú zabijakom číslo jedna. Od roku 2014, kedy OSN schválila rezolúciu požadujúcu ukončenie porušovania ľudských práv a ukončenie útokov barelovými bombami, zabili tieto výbušniny viac ako 2 000 detí. Aj keď Bašár Asad kategoricky odmieta, že by jeho vojenské sily barelové bomby používali, je úplne bežné, že sa ich cieľmi stávajú nemocnice, školy a domy civilných obyvateľov,“ píše SvobodnéFórum.cz. Utečenci sa vraj vrátia do svojej vlasti v prípade, že dôjde k vytvoreniu bezletových zón a bezpečných oblastí, Bašár Asad bude zvrhnutý a konečne – v krajine zavládne mier. „Ak sa má vyriešiť migračná kríza, musí sa najskôr zastaviť kríza v Sýrii,“ uzavrel server.

    - Reklama -