My chceme mať v obci pokoj a nie sa stať ohniskom národnostných vášní, píše v reakcii na plánovaný protest starosta Gabčíkova Iván Fenes

    0
    Miestne referendum v Gabčíkove zamerané proti dočasnému pobytu utečencov v obci, ktorí žiadajú o azyl v Rakúsku (Autor: SITA)

    Starosta Gabčíkova Iván Fenes sa dokonca snažil pochod nacionalistov obcou zaraziť. Nie je však isté, že sa mu to podarí pre v súčasnosti platnú legislatívu. Slovenskí aj maďarskí ultrapravičiari, tak podľa informácií portálu Aktuality.sk, do obce na Žitnom ostrove celkom určite prídu. Vedenie Gabčíkova preto pripravilo mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Údajne majú byť v prípade potreby pripravené aj vodné delá, ktoré by polícia použila v prípade, že sa protest vymkne spod kontroly.

    Problém v Gabčíkove predstavuje ubytovanie 500 utečencov z Rakúska, o ktorých sa máme na Slovensku dočasne postarať. Ministerstvo vnútra ich napriek odmietavému postoju obyvateľov obce umiestni práve v tamojšom zariadení pre utečencov. Tam by mali zostať síce len dočasne, ale ľudia už po oznámení tohto kroku protestovali a vypísali aj referendum, v ktorom príchod migrantov odmietli. Ani to im však nepomohlo a vláda sa rozhodla konať napriek nesúhlasu ľudí aj vedenia Gabčíkova. Aj preto vládne v obci napätie a ľudia majú strach, ktorý je však podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka neopodstatnený.

    Prídu aj maďarskí nacionalisti

    Na protest proti utečencom sa do Gabčíkova chystajú aj zástupcovia maďarskej nacionalistickej organizácie Hnutie 64 žúp. Toto zoskupenie je u našich východných susedov aj u nás známe svojimi radikálnymi postojmi k menšinám, homosexuálom aj cudzincom. Paradoxné je, že práve Hnutie 64 žúp a jeho predstavitelia v minulosti ostro kritizovali postoj Slovenskej vlády k maďarskej menšine žijúcej na našom území a žiadali väčšie práva pre Maďarov žijúcich na Slovensku. Revizionistické ultrapravicové hnutie sa netají tým, že jeho cieľom je revízia Trianonskej zmluvy, podľa ktorej sa rozdelilo Rakúsko-Uhorsko a jednolivé národy, z ktorých bola monarchia zložená tak získali nezávislosť.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -