My aj tak prejdeme, vzdorujú utečenci bariére

    0
    Utečenci z Afganistanu na srbsko-maďarskej hranici (Autor: SITA)

    Britskí reportéri najprv popisujú, ako sa pätnásť sýrskych utečencov snaží prekonať hranice Srbska s Maďarskom. Už niekoľko kilometrov od nich si vypli mobily a zaobstarali si palice na ochranu pred miestnymi gangstermi. „Teraz sa organizujú do dvojíc – pokiaľ pôjdu vo dvojiciach, neaktivujú tepelné senzory na hraniciach,“ popisuje reportáž.

    Niekoľko členov popisovanej skupiny už bolo na štrnásť dní v Maďarsku uväznených za pokus prekročiť hranice, kým neboli vrátení späť do Srbska. A teraz to skúšajú znova.

    Sýrski utečenci zdôrazňujú, že im v prechode hraníc nezabráni ani hraničná bariéra vysoká štyri metre, ktorú sa na hraniciach so Srbskom chystá postaviť maďarská vláda. „My sme Sýrčania,“ hovorí Mohamed Hussein. „Dokážeme vyriešiť všetko. Vytvorili sme prvé písmo, tak porazíme aj tú bariéru. Ak použijú elektrinu, prestriháme to v rukaviciach.“

    The Guardian popisuje aj ďalšiu skupinu utečencov, tentokrát z Afganistanu. „Sýrčania bývajú normálne v lacných hoteloch. Ale veľa Afgancov, ktorí prenikajú do Maďarska zvyčajne viac zo západu, sa skrývajú v zrušenej továrni na tehly,“ píše server o veľkých rozdieloch panujúcich medzi jednotlivými skupinami utečencov.

    Celý text si môžete prečítať TU

    Text v angličtine si môžete prečítať TU

    autor: vam

    - Reklama -