Mužovi v Malajzii vymerali rekordný trest. Za urážku islamu

    0
    Korán (Autor: pexels.com)

    Uvedený trest je pravdepodobne zatiaľ najtvrdším, aký bol kedy podľa dostupných písomných záznamov v tejto prevažne moslimskej krajine vynesený. V Malajzii pritom rastú v poslednom čase obavy z nárastu náboženského i rasového napätia.

    Hlavné veliteľstvo malajzijskej polície v oficiálnom vyhlásení uvádza, že nemenovaný muž sa priznal k desiatim prípadom, keď zneužil internetové komunikačné siete. Za takýto trestný čin je v Malajzii maximálny trest jeden rok väzenia alebo pokuta 50.000 ringgitov (takmer 11.000 eur), alebo oboje naraz. Rozsudky však boli vynesené postupne, v každom z desiatich prípadov osobitne.

    Ďalší používateľ sociálnych médií sa takisto priznal a pojednávanie s ním sa očakáva v pondelok. Zostávajúci dvaja sa nepriznali a zostávajú zatiaľ vo väzbe bez nároku na kauciu. “Polícia radí verejnosti, aby nezneužívala sociálne médiá alebo komunikačné siete na zverejňovanie či zdieľanie akýchkoľvek foriem provokácie, ktorá by sa v rôznorodej komunite tejto krajiny mohla dotknúť náboženského cítenia alebo hanobiť rasu a tým vyvolať národnostné napätie,” píše sa v policajnom komuniké.

    - Reklama -