Muži v Iráne sa zahaľujú ako moslimské ženy. Chcú tak chrániť práva manželiek pred morálnou políciou

    0
    Iránčan s šatkou na hlave na znak odporu voči povinnosti žien nosiť na verejnosti zahalené vlasy (Autor: Facebook/My Stealthy Freedom)
    V Iráne rovnoprávnosť pohlaví kríva za ostatným svetom a úrady, ktoré dohliadajú na „morálnu čistotu“, mimoriadne prísne postihujú ženy a dievčatá nevyhovujúce ich kódexu. Zahaľovanie vlasov je pre všetky povinné a práve to sa znepáčilo viacerým mužom, ktorí chceli pre svoje partnerky rovnakú slobodu v obliekaní, ako majú oni sami. 
     
    Kampaň s anglickým názvom My Stealthy Freedom, čo by sa dalo voľne preložiť ako Moja utajená sloboda, má na Facebooku viac ako milión priaznivcov a jej cieľom je upozorniť na nerovné práva žien a mužov v Iráne. Okrem zahaľovania vlasov na verejnosti v islamskej republike stále platí, že ženy nesmú vstúpiť na športové štadióny.  
     
    Práve na stránke My Stealthy Freedom sú desiatky fotografií iránskych mužov, ktorí na protest proti praktikám iránskej morálnej polície zverejňujú fotografie seba samých so zahalenými vlasmi. Pri jednom zo statusov na facebookovom profile kampane je jasne povedané, čo majú niektorí liberálni iránski muži proti striktným pravidlám platným špeciálne pre ženy. 
     
    „Nenávidím, keď používajú morálnu políciu, aby prinútili moju manželku nosiť povinne hidžáb. V Iráne je množstvo mužov, ktorí rešpektujú slobodnú voľbu žien,“ píše sa v statuse. (Text pokračuje pod statusom.)
     

    Kto je za tým? 

    Zakladateľkou kampane My Stealthy Freedom na sociálnej sieti Facebook je Masih Alinejadová, novinárka a aktivistka iránskeho pôvodu žijúca v New Yorku. „Roky, od detstva až po dospelosť, sme nás nútili povinne nosiť hidžáb a roky sme znášali stratu dôstojnosti,“ uviedla ešte vlani pre denník The Independent
     
    Fotografie mužov s vlasmi zahalenými šatkami a tradičnými hidžábmi pre ženy nie sú prvou kampaňou, ktorou Alinejadová na profile My Stealthy Freedom provokuje iránsku morálnu políciu. V uplynulých mesiacoch bola na rovnakom facebookovom profile kampaň, v ktorej ženy z Iránu, ale aj ďalších islamských krajín, kde je odhaľovanie vlasov na verejnosti zakázané, zverejňovali fotografie, na ktorých nemajú zahalené vlasy. (Text pokračuje pod statusom.)
     
    Podľa vlaňajšej správy Amnesty International dostali takmer tri milióny iránskych žien varovanie od úradov, že sa nepodriaďujú islamskému kódexu obliekania, ktorý im prikazuje zahaľovať si na verejnosti vlasy. Vyše 200-tisíc z týchto žien muselo podpísať písomný prísľub, že už sa rovnakého priestupku nedopustia. 
     
    Takzvaná morálna polícia, ktorá je v Iráne normálnou súčasťou bezpečnostných zložiek, nikdy nespí a sleduje prípadných narušiteľov alebo v tomto prípade skôr narušiteľky v uliciach 24-hodín denne. Len v Teheráne má pritom k súčasným tisíckam strážcov „morálnej čistoty“ pribudnúť ďalších sedemtisíc členov. Len pred pár dňami morálna polícia zatkla 150 ľudí na záhradnej párty len preto, že sa na nej zúčastnili aj mladí muži a ženy.  
     
    Zdroj: Facebook/NowThis
     
     
    - Reklama -