Musíme odmietnuť spochybňovanie ukrajinského hladomoru, tvrdí Kiska

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    “Musíme jednoznačne odmietnuť každý pokus ospravedlniť tieto smrteľné praktiky, alebo popierať túto udalosť prostredníctvom manipulácie a propagandy,” dodal.

    Podľa Kisku utrpenie ľudí počas tohto hladomoru nedokáže zachytiť žiadna štatistika.

    “A žiadna doba nie je dostatočne dlhá na to, aby sme zabudli. Zabudli na matky a otcov, synov a dcéry, starých rodičov a milovaných, ktorí zomreli od hladu len pre kruté a úmyselné rozhodnutie stalinistického Sovietskeho zväzu. Rozhodnutie obetovať milióny ľudí chorej túžbe po moci. Sledoval tým jeden cieľ – zlomiť odhodlanie ľudí chrániť spôsob, akým žili, svoje rodiny a pôdu,” myslí si slovenská hlava štátu.

    Sústrasť Kiska vyjadril aj ďalším národom, ktoré hladomor zasiahol – okrem ukrajinského aj ruský, kazašský, moldavský a bieloruský.

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo svojom príhovore zdôraznil, že spôsobenie hladomoru bolo jedným z najväčších zločinov proti ľudskosti.

    “Nešlo o prírodnú katastrofu ani tragické okolnosti, išlo o plán kremeľského kabinetu, ako oslabiť ukrajinský národ,” upozornil. Porošenko tiež na fóre oznámil, že Ukrajina pri tejto príležitosti pošle humanitárnu pomoc rozvojovým krajinám, v ktorých ľudia hladujú. Má isť o Sudán, Konžskú demokratickú republiku a Jemen.

    Na fóre sa zúčastnil aj lotyšský prezident Raimonds Vejonis a zástupcovia ďalších krajín – aj z Českej republiky, Moldavska a Poľska. Zahraničné návštevy sa následne presunuli na spomienkovú slávnosť, na ktorej si tisícky Ukrajincov pripomenuli obete hladomoru. Týmto podujatím sa skočila Kiskova pracovná návšteva Ukrajiny.

     

    - Reklama -