Múr musí byť! Trump hrozí ráznym krokom

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    Pokiaľ by do soboty nebol prijatý zákon o rozpočte, hrozí tzv. government shutdown, teda úplné pozastavenie financovania federálnych inštitúcií. V rovnaký deň si Trump pripomenie 100 dní vo funkcii a plánuje vystúpiť s prejavom k národu.

    Demokratický senátor Dick Durbin v televízii CNN vyjadril nádej, že prezident nebude riskovať blokádu vlády kvôli “svojmu príšernému návrhu hraničného múru”. V opačnom prípade by to bol “vrchol nezodpovednosti”.

    V predbežnom návrhu rozpočtu na tento a ďalší rok je na stavbu múru, ktorý má zabrániť nelegálnej migrácii a kriminalite a je jedným z hlavných sľubov Trumpovej kampane, vyčlenených po 4,3 miliardy dolárov. Odhady nákladov na tento kontroverzný projekt sa však pohybujú na úrovni okolo 15-21 miliárd dolárov.

    Trump však, aby náklady zaplatilo Mexiko, podľa možností aj nepriamo, napríklad prostredníctvom nových colných poplatkov alebo zdanenia finančných prevodov Mexičanov žijúcich v USA do svojej vlasti. Hoci táto krajina to odmietla, Trump v nedeľu na Twitteri zopakoval, že “Mexiko v nejakej forme za veľmi potrebný múr zaplatí”.

    V roku 2013 vyústil dlhodobý rozpočtový spor medzi demokratmi a republikánmi do prvého “vypnutia vlády” od polovice 90. rokov. Financovanie federálnych inštitúcií bolo vtedy pozastavené na 16 dní.

     

    - Reklama -