Múr! Múr! Múr! Stavebné firmy jasajú z Trumpovho protiimigračného projektu

    0
    Múr na americko- mexickej hranici (Autor: TASR)

    “Niet pochýb o tom, že ak Spojené štáty pokročia s plánmi na ambiciózny hraničný múr – jeden z najväčších infraštruktúrnych projektov za ostatné desaťročia – bude to znamenať boom pre dodávateľské firmy,” napísal denník The New York Times.

    Trump znovu potvrdil zámer vybudovať múr na stredajšom stretnutí s predstaviteľmi policajných zložiek najväčších amerických miest. Múr bude podľa neho jedným z nástrojov, ktoré pomôžu znížiť kriminalitu.

    “Je čas zastaviť prílev drog do našej krajiny a my to urobíme. Generál, teraz minister Kelly, bude mužom, ktorý to urobí a my mu dáme múr a bude to skutočný múr. Vaše mestá a štáty čaká veľa veľmi pozitívnych vecí. Verte mi. Múr sa práve teraz projektuje. Veľa ľudí hovorí 'Trump s múrom len žartoval'. Nežartoval som, ja o takých veciach nežartujem. Budeme mať múr a bude to vynikajúci múr,” povedal Trump. 

    V súčasnosti je na hranici USA s Mexikom takmer 1050 kilometrov plotov a zátarás. Trump chce múr postaviť po celej dĺžke hranice, ktorá meria 3200 kilometrov. V minulosti spomenul desať až dvadsať metrov vysoký múr postavený z betónu posilneného železnými tyčami. Odhadol, že bude stáť osem až 12 miliárd dolárov. 

    Renomovaný Massachusettský technologický inštitút (MIT) však vypočítal, že vyše 1600 kilometrov dlhý múr, ktorý by bol vysoký 15 metrov a ďalšie tri metre by boli pod zemou, by vyšiel na 27-40 miliárd dolárov. Potrebných by bolo 9,7 milióna kubických metrov betónu a 2,3 miliardy kilogramov ocele.

    Ploty a zátarasy, ktoré na hranici v rokoch 2006-2009 vybudovala administratíva prezidenta Georgea W. Busha, stáli 2,3 miliardy dolárov. MIT upozorňuje, že Trumpov múr bude drahší nielen pre viac použitého materiálu, ale drahšia bude aj pracovná sila, keďže ho bude treba postaviť aj v náročnom teréne. 

    Výskumná a investičná firma Bernstein zase odhadla náklady na 15-25 miliárd dolárov, počítala však s múrom vysokým 12 metrov a siahajúcim do hĺbky dva metre. “Múr bude mať pravdepodobne významný vplyv na dopyt po americkom (alebo mexickom) cemente a štrku a firmám, ktoré tieto materiály dodávajú, prinesie výrazné niekoľkoročné zisky,” uviedla firma.

    Cena podľa americkej rozhlasovej stanice NPR závisí aj od toho, kto múr postaví. Súkromní stavitelia sú oveľa drahší než armáda. Ďalšie náklady môžu predstavovať napríklad aj súdne spory s majiteľmi pozemkov. 

    Americký minister pre vnútornú bezpečnosť John Kelly nedávno povedal, že výstavba múru by sa mala začať do niekoľkých mesiacov a hotový by mal byť za dva roky.

    Podľa investičnej spoločnosti Bernstein však len plánovanie a získavanie pozemkov potrvá rok až dva a až potom sa môže začať samotná výstavba. Jej trvanie odhaduje na dva roky. 

    Výstavba múru na hranici s Mexikom bola jednou z hlavných tém predvolebnej kampane Donalda Trumpa. Príslušný dekrét  podpísal päť dní po svojom nástupe do úradu.

    - Reklama -