Multikulturalizmus v praxi: Židia z Francúzska utekajú. Ženie ich strach a šikana

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    „Francúzski ľudia si myslia, že je to prirodzené, keď sú Židia terčom teroristických útokov. Francúzska armáda musí chrániť židovské školy a synagógy a to nie je normálne,” povedala 33-ročná Yael Haccoun, kým čakala na letisku na svoj let do Izraela.

    V júli 2014 jej rodina s hrôzou sledovala, ako sa parížska demonštrácia proti vojne s Hamasom v Izraeli premenila na antisemitské besnenie. Desiatky mladých mužov skandovali Boh je veľký a Smrť Židom v arabčine a napádali Židmi vlastnené podniky a kluby.

    Počet francúzskych Židov, ktorí sa prisťahovali do Izraela, vzrástol vlani z 1 900 v roku 2011 na takmer 8000, povedal Jacques Canet, prezident jednej z najväčších synagóg v Paríži. Prehlásil, že tretia najväčšia židovská populácia na svete, ktorá žije práve vo Francúzsku, sa cíti byť ohrozená. Stále viac Židov žijúcich v Paríži, Marseille, Toulouse či Sarcelles má pocit, že nemôžu bezpečne nosiť mimo svoje domovy na hlave jarmulku alebo posielať svoje deti do verejných škôl, kde ich moslimské deti šikanujú, dodáva Canet.

    - Reklama -