Multikulti je životná lož, prekvapila Angela Merkelová. A ďalšie zaujímavosti okolo nej

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Angela Merkelová sa na zjazde strany hádam nemohla dočkať vrelejšieho privítania. “Vítali ju nadšené, dlhotrvajúce ovácie postojačky. Bez toho, aby stačila niečo povedať, delegáti snemu odkázali jasne: Stojíme za svoju kancelárkou. Ako by vôbec neboli predchádzajúce týždne plné osočovania kancelárky z neschopnosti a slabosti, ako by neboli špekulácie, kedy ju zosadia, akoby na ňu neútočili najbližší spolupracovníci na čele s ministrom vnútra Thomasom de Maizière,” píše utorková MF Dnes.

    Išlo zrejme o odkaz všetkým partnerom na nemeckej politickej scéne, že kancelárka má plnú podporu strany aj napriek kritike spojenej s prijímaním utečencov. Ostrými slovami nešetrí napr. predseda partnerskej strany CSU Horst Seehofer. Ten chce, aby Nemecko zmenilo prístup k utečencom, lenže kancelárka odmieta uzavrieť hranice.

    Je na obzore nová Merkelová?

    K tomu je však potrebné dodať, že sa Merkelová pokúsila vyjsť v ústrety kritikom. “Chceme citeľne znížiť počet utečencov. Je to v záujme Nemecka i Európy, rovnako tak aj samotných utečencov,” uviedla Angela Merkelová pred tisíckou delegátov zjazdu strany. Túto informáciu dopĺňajú utorkové Lidové noviny. Kancelárka týmito slovami predišla atakom, ktoré by inak zrejme bolo možné očakávať.

    Najmocnejšia politička v Európe tiež vyhlásila, že model multikulti je “životná lož”, ktorej opakom je zodpovedná integrácia. Integrovať sa môžu takí vysídlenci, ktorí budú rešpektovať tradície a zákony svojej novej krajiny. Súčasnú situáciu štát podľa političky zvládne, ak bude príliev utečencov regulovať. Stojí pritom za pozornosť, že Merkelovú kritizujú predovšetkým mladší politici, ktorých rodičia často prišli do západného Nemecka ako politickí migranti z komunistických štátov.

    Na zjazde vystúpila tiež podpredsedníčka CDU Julia Klöcknerová. Tá patrí medzi kritikov prijímania utečencov a možno bude jedného dňa vyzývateľkou dnes mocnej kancelárky. “Má dobré šance, že v budúcom roku v marci vyhrá regionálne voľby v Porýní-Falcku a stane sa budúcou premiérkou. Ak by sa jej to skutočne podarilo, zrejme by bola najhorúcejšou kandidátkou na nástupníctvo Angely Merkelovej. Darí sa jej totiž spájať moderný profil strany, ktorý CDU naordinovala súčasná šéfka, s odkazom na tradičné hodnoty, ktorých stratu stále viac členov reklamuje,” dopĺňa denník. Klöcknerová napr. v televízii vyhlásila, že sa odmieta podriaďovať moslimskému videniu sveta a trvá na rovnoprávnosti mužov a žien. Ženy podľa jej názoru patria aj do vedúcich funkcií.

    - Reklama -