Mučili Rusi muža vydaného zo Slovenska. Naši diplomati ho navštívili v ruskom väzení

    0
    Väzni za mrežami. (Autor: Reprofo:Youtube/Breaking News)

    Slovenskí diplomati pred pár dňami uskutočnili v ruskom väzení monitorovaciu návštevu Aslana Achmetoviča Jandieva a zistili, že počas výkonu väzby nedochádzalo a nedochádza k jeho mučeniu. Jandiev bol vydaný zo Slovenska v druhej polovici júla minulého roku na trestné stíhanie do Ruskej federácie za teroristické trestné činy, nedovolené ozbrojovanie a iné.

    Väzreň bol v dobrej fyzickej kondícii

    “V nadväznosti na predchádzajúce rozhodnutie o vydaní pána Jandieva do Ruskej federácie a verejný prísľub, že jeho situáciu bude Slovenská republika po jeho vydaní ďalej sledovať, oznamujeme, že pracovníci Zastupiteľského úradu SR (ZÚ) v Moskve uskutočnili 21. februára monitorovaciu návštevu A. A. Jandieva, ktorý je aktuálne vo výkone väzby v Ruskej federácii, s cieľom preveriť dodržiavanie diplomatických záruk, poskytnutých Slovenskej republike. Pripomíname, že ruský občan Jandiev bol 17. júla 2018 vydaný do Ruskej federácie na trestné konanie (trestné činy organizovaného zločinu a spolupáchateľstvo na teroristickom útoku) a uvedené záruky poskytnuté Ruskou federáciou boli zásadné pre udelenie súhlasu Ministerstva spravodlivosti (MS) SR s vydaním do Ruskej federácie,” uviedla v stredu pre TASR Denisa Gerši z tlačového odboru MS SR.

    Ako ďalej priblížila, spomínaná návšteva diplomatov sa uskutočnila formou rozhovoru bez prítomnosti ruskej strany. “Pracovníci ZÚ SR v Moskve zistili, že počas výkonu väzby nedochádzalo a nedochádza k mučeniu menovaného, respektíve týraniu, a počas výkonu väzby nebol zranený ani zbitý. Menovaný ani nepodal sťažnosť na neuspokojivé väzobné podmienky alebo zlé zaobchádzanie. Počas rozhovoru bol v dobrej fyzickej kondícii bez známok týrania či mučenia. Jandiev uviedol, že sú mu poskytnuté všetky práva a nie je si vedomý, že by mu boli obmedzované. Dozorcovia sú podľa neho 'normálni',” priblížila ďalej Gerši.

    Cela má okrem základného vybavenia chladničku či televízor

    V rozhovore potvrdil, že má všetko, čo potrebuje. Má zabezpečený prístup k lekárskej starostlivosti, je mu umožnené, aby ho navštevovali príbuzní, s ktorými sa môže spojiť aj prostredníctvom videokonferencie. Zariadenie, v ktorom je umiestnený, je moderné, s kapacitou pre 35 väzňov. V cele (s rozmerom 3 m x 3 m) sa nachádza spolu s ďalšou osobou. Cela má okrem základného vybavenia chladničku, televízor a oddelenú toaletu s umývadlom. “Záver z uskutočnenej návštevy uvádza, že záruky dané Generálnou prokuratúrou Ruskej federácie sú voči menovanému reálne vykonávané a nie je dôvod na ich spochybňovanie. SR bude naďalej pokračovať v priebežnom monitorovaní dodržiavania záruk, ktoré poskytla Ruská federácia v tomto prípade,” dodala na záver Gerši.

    Jandiev tvrdí, že bol krivo obvinený z niekoľkých zločinov

    Ústavný súd (ÚS) SR odmietol koncom leta minulého roka sťažnosť Jandieva, ktorý namietal porušenie jeho základných práv zásahom MS SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstva vnútra SR, Úradu medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru a Národnej ústredne Interpol pri realizácii úkonov, smerujúcich k jeho vydaniu do Ruskej federácie, v rozpore s neodkladným opatrením Výboru OSN pre ľudské práva.

    Výbor predtým od Slovenska žiadal pozastavenie vydania z dôvodu preskúmania, či mu v Rusku nehrozí mučenie alebo zlé zaobchádzanie. Podľa informácií Amnesty International Jandiev ušiel z Ingušska a 14. mája 2008 požiadal o azyl na Slovensku z dôvodu prenasledovania orgánmi činnými v trestnom konaní v Ingušsku a Severnom Osetsku. Jandiev tvrdí, že bol krivo obvinený z niekoľkých zločinov a mučením donútený k “priznaniu”.

    Vo februári 2011 podala Generálna prokuratúra Ruskej federácie žiadosť o jeho vydanie a uviedla, že bol obvinený z nasledujúcich trestných činov: činnosť v ozbrojenej skupine, nelegálne držanie a preprava strelných zbraní a výbušnín, teroristické činy a iné trestné činy. Slovenské orgány následne Jandieva zatkli a od roku 2011 bol vo väzbe.

    - Reklama -