Mučenie na Ukrajine: Nie, toto nie je ruská propaganda

    0
    Väzni za mrežami. (Autor: Reprofo:Youtube/Breaking News)

    K prepusteniu došlo nedlho potom, čo Amnesty International spolu s Human Rights Watch zverejnili informácie o praktikách mučenia a tajných zadržiavaniach, ktoré využíva tak ukrajinská strana, ako aj proruskí separatisti.

    Obe organizácie teraz napísali list šéfovi ukrajinskej vojenskej prokuratúry, v ktorom špecifikovali, čo sa v ukrajinských väzniciach odohráva. K tomu použili aj svedectvá niektorých prepustených väzňov.

    Ukrajinská vláda stále zatĺka

    „Otrasné praktiky tajných väznení sú ukrajinskou vládou aj naďalej popierané, dôkazov však existuje celý rad. Prepustenie trinástich osôb je, samozrejme, veľmi vítaným krokom, avšak len to potvrdzuje nutnosť ďalšieho vyšetrovania trestných činov,“ uviedol regionálny riaditeľ Amnesty International pre Európu a strednú Áziu John Dalhuisen.


    Predtým než obe ľudskoprávne organizácie vypracovali podrobnú správu o situácii s väzňami na Ukrajine, vyslali svojich zástupcov na Ukrajinu, ktorí sa tam stretli so šéfom ukrajinskej vojenskej prokuratúry a odovzdali mu zoznam so šestnástimi väzňami, ktorí mali byť v tom čase väznení v Charkove.

    Dvanásť z týchto šestnástich ľudí bolo už prepustených. Zástupcovia Amnesty International a Human Rights Watch dokázali sedem z nich kontaktovať a päť im poskytlo krátky rozhovor. Ich prípad dokazuje hrozné nálezy zo spomínanej správy. Traja z piatich mužov – Mykola Vakaruk, Vyktor Ašykhin a Dmytro Koroliov – sú odhodlaní domáhať sa spravodlivosti. Ostatní dvaja si zvolili zostať v anonymite.

    Toto sa deje vo väzniciach

    Vyktor Ašykhin bol väznený od konca roka 2014 do júla 2016. Pracovníkom Amnesty International povedal, že bol celkom trikrát prevezený na iné miesto. Vraj preto, aby ho nezávislí pozorovatelia nemohli nájsť.

    Mykola Vakaruk počas obdobia stráveného vo väzení vážne ochorel a následne bol prevezený do charkovskej nemocnice. Počas hospitalizácie bol registrovaný pod falošným menom a celý čas bol pripútaný k posteli.

    Pri prepustení boli všetci väzni varovaní, že ak o svojom väznení niekde prehovoria, bude to pre nich mať veľmi vážne následky.

    Amnesty International a Human Rights Watch vyzývajú ukrajinskú vládu, aby začala nezávislé a efektívne vyšetrovanie týchto prípadov a zabezpečila bezpečie tých, ktorí boli prepustení na slobodu.

    Celý článok v anglickom jazyku TU.

    - Reklama -