Môžu byť dva návrhy na odvolanie premiéra súčasne? Danko to dá preskúmať

    0
    Peter Pellegrini a Andrej Danko (Autor: TASR)

    Vyslovenie nedôvery premiérovi by malo byť posledným bodom programu riadnej 49. schôdze NR SR. Zároveň by mali tento bod poslanci prerokovať aj na piatkovej (13. 9.) mimoriadnej schôdzi o 13.00 h.

    Ďalšiu mimoriadnu schôdzu iniciovala opozícia, ktorá nebola spokojná s tým, ako sa presunulo hlasovanie o nedôvere premiérovi na koniec riadnej schôdze parlamentu.

    Pôvodne sa mal premiér pred poslancov postaviť už minulý týždeň v piatok (6. 9.). Keďže plénum nebolo uznášaniaschopné, schôdzu sa poslanci pokúsili otvoriť opäť v pondelok (9. 9.). Ani vtedy sa pre rovnaký dôvod schôdza neotvorila.

    Danko preto bod zaradil v zmysle rokovacieho poriadku na záver septembrovej schôdze. Premiér a ministri jeho vlády sú pripravení naďalej sa zúčastniť na opozičnom pokuse o Pellegriniho odvolanie z funkcie.

    Povedal to v pondelok v reakcii na iniciovanie ďalšej schôdze s tým, že bude kedykoľvek rád hovoriť s poslancami o ich kontaktoch so “závadovými” osobami. Vláda už povedala, že s odvolaním nesúhlasí a vidí za ním účelovosť opozície. 

    Dôvodom na odvolanie premiéra je podľa opozície to, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom Kočnerom, obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

    Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.

    - Reklama -