Môžete tie peniaze využiť zmysluplne. Brazília ich nepotrebuje, odkázal Bolsonaro

    0
    Jair Bolsonaro (Autor: TASR)

    “Môžete tie peniaze využiť zmysluplne. Brazília ich nepotrebuje,” povedal Bolsonaro v nedeľu pred novinármi v brazílskom hlavnom meste.

    “Politika brazílskej vlády v Amazónii vyvoláva pochybnosti o tom, či ešte sleduje dôsledné obmedzenie miery odlesňovania,” vyjadrila sa predtým nemecká ministerka životného prostredia Svenja Schulzeová pre berlínsky denník Tagesspiegel. Spolupráca v danej oblasti môže podľa nej pokračovať až po vyjasnení tejto otázky.

    Podľa denníka ide konkrétne o príspevok vo výške okolo 35 miliónov eur z medzinárodnej iniciatívy Schulzeovej rezortu zameranej na ochranu klímy. Prehodnotená má byť aj spolupráca s Brazíliou v rámci tzv. Amazonského fondu, do ktorého nemecká vláda doteraz prispela 55 miliónmi eur.

    Z aktuálnych údajov brazílskeho Národného ústavu pre výskum vesmíru (INPE) vyplýva, že odlesňovanie brazílskeho Amazonského pralesa sa tento rok v júli oproti vlaňajšku zrýchlilo o 278 percent. Ústav, ktorý sa o rozsahu tohto problému sporí s prezidentom Bolsonarom, uviedol, že za mesiac bolo zničených približne 2250 štvorcových kilometrov pralesa.

    Bolsonaro, ktorý sa skepticky stavia k problémom klimatickej zmeny, spolu s ministrom pre životné prostredie Ricardom Sallesom predtým obvinili INPE, že zverejnila zavádzajúce údaje, ktoré nezodpovedajú skutočnosti a poškodzujú samotný inštitút i krajinu.

    Bolsonaro navrhol otvoriť chránený dažďový prales pre poľnohospodárstvo, čo predstavuje mimoriadne kontroverzný krok, ak sa vezme do úvahy aktuálny stav miery odlesňovania, pripomenula agentúra AFP.

     

    - Reklama -