Moslimský učenec varuje pred nebezpečnými saláfistami. V Európe chcú rozpútať vojnu a na jej troskách potom postaviť…

    0
    Hádka medzi radikálnymi islamistami a moslimami pred mešitou v Londýne (Autor: ReproFoto: youtube)

    Profesor Gilles Kepel tvrdí, že súčasná vlna islamského terorizmu v Európe nie je vojnou západnej civilizácie s islamom, ale vojnou vo vnútri islamu samotného. Výsledkom radikalizácie mladých moslimov sú rastúce wahábistické a saláfistické hnutia, ktoré chcú nielen prebrať kontrolu nad Európou, ale aj odstrániť miernejšiu islamskú opozíciu.

    Rastúci počet radikalizovaných mužov Kepel nazýva „džihádistickou generáciou“ a podľa jeho slov budú títo moslimovia v Európe ďalej páchať teroristické činy. Ich cieľom má byť rozšírenie nenávisti proti moslimom do celej spoločnosti, čo bude mať za následok radikalizáciu ešte väčšieho počtu prívržencov islamu a tieto okolnosti sa potom môžu vyhrotiť až do občianskej vojny.

    Islamskú spoločnosť chcú vybudovať na troskách Európy

    Kepel tiež podľa Breitbartu tvrdí, že dlhodobým cieľom radikálov je práve zničenie Európy, na ktorej troskách potom plánujú vybudovať novú islamskú spoločnosť. Táto stratégia je podľa neho podobná tej, ktorú islamskí militanti používajú v Sýrii či Iraku.

    Kepel tiež upozorňuje na to, že aj keď sa väčšina bežných moslimov na teroristických činoch nepodieľa, popularita saláfizmu medzi mladými rastie a v kombinácii so slabými vyhliadkami na dobrú prácu môže radikálne hnutie prilákať viac moslimov z tretej generácie.

    Radikalizujú aj imigrantov

    Saláfizmus je pritom jednou z najnebezpečnejších islamských ideológií, pretože všetci západniari sú podľa jeho učenia pohanmi a s nimi sa treba vysporiadať násilnou cestou. Podľa Kepela islamskí intelektuáli so saláfizmom bojujú málo a väčšina imámov, ktorí by mali túto ideológiu dôrazne zavrhnúť, mlčí. Saláfistov však úrady, napríklad v Nemecku, začali sledovať a usporiadali aj niekoľko razií, skupinu extrémistov napríklad chytili pri návšteve centra pre azylantov, kde sa pokúšali radikalizovať imigrantov.

    Rozšírenie saláfizmu má vplyv aj na opačné spektrum ideologických extrémov a pre toto učenie sa v Európe rozmáha aj popularita pravicových extrémistov či nacionalizmu. 

    - Reklama -