Moslimský starosta Londýna po brexite vyhlasuje, že migranti sú v Británii stále vítaní

    0
    Starosta Londýna Sadiq Khan (Autor: SITA)
    Napriek tomu, že sa Británia na základe rozhodnutia nadpolovičnej väčšiny voličov vydala na cestu odchodu z Európskej únie, je starosta Londýna stále optimista. „Ste tu stále vítaní,“ odkázal Khan migrantom. Prisťahovalcov a cudzincov z európskych krajín žije v britskej metropole viac ako jeden milión. 
     
    „Chcem vyslať jasný signál takmer jednému miliónu Európanov, ktorí nášmu mestu priniesli tak veľa, pracujú v ňom, platia dane a prispievajú k nášmu spoločenskému a kultúrnemu životu,“ povedal starosta Londýna v stanovisku k výsledkom referenda o brexite.  
     
    Sadiq Khan podobne ako premiér David Cameron a jeho vláda bojovali proti tomu, aby sa Británia odtrhla od EÚ, ale teraz tvrdí, že rešpektuje vôľu voličov. „Britský národ prehovoril a jeho demokratická vôľa musí byť naplnená,“ skonštatoval londýnsky starosta.
     
    Podľa Khana to bola práve antiimigračná rétorika kampane euroskeptikov, ktorá nakoniec zavážila v referende. Pre ľudí legálne žijúcich a pracujúcich v Británii však brexit neznamená vyhostenie ani nič podobné. „Pre občanov EÚ, ktorí majú v Británii právoplatný pobyt, sa nič nemení,“ napísali euroskeptici po oznámení výsledkov referenda na svojej oficiálnej stránke s názvom Vote leave (Voľte odchod). 
     
    Celý text nájdete v angličtine TU.
     
    - Reklama -