Moslimskí lídri odmietajú dopriať teroristom z Londýna riadny islamský pohreb. Sú to hnusní vrahovia, odkazujú

    0
    Terorizmus v Londýne (Autor: TASR)

    Nevykonáme tradičné islamské pohrebné modlitby pre páchateľov a naliehame aj na ostatných imámov a náboženské úrady, aby im odobrali takéto privilégium,“ uviedli moslimskí duchovní lídri vo vyhlásení, ktoré zverejnili na sociálnych sieťach.

    Imám Abdullah Hasan zo združenia imámov proti domácemu násiliu, ktorý uverejnil vyhlásenie online, uviedol, že pohrebný obrad sa zvyčajne vykonáva pre každého moslima bez ohľadu na jeho konanie, preto je ich krok podľa jeho slov bezprecedentný.

    Niektoré mešity v Anglicku a Spojených štátoch však odmietli už viackrát v posledných rokoch pochovať moslimov, ktorí sa podieľali na teroristických útokoch.

    Vo svojom vyhlásení imámi uviedli, že teroristi nepredstavujú islam. „Sme hlboko zasiahnutí tým, že v našej krajine opäť zaútočili vrahovia, ktorí sa snažia získať náboženskú legitímnosť pre svoje činy. Ich činy nemajú ani legitímnosť, ani našu sústrasť,“ uviedli britskí moslimskí lídri. „Títo hnusní vrahovia sa snažia rozdeliť našu spoločnosť a zasiať strach, sme jedno spoločenstvo, na rozdiel od teroristov musíme podporiť lásku a súcit,“ dodávajú.

    Sedem ľudí zomrelo a 48 bolo zranených, keď traja muži vrazili v sobotu v noci dodávkou do chodcov na londýnskom moste, potom vyskočili a pobodali nožmi niekoľko ďalších v blízkych baroch a reštauráciách. Polícia všetkých troch útočníkov zastrelila.

    Britská polícia identifikovala dvoch z troch mužov stojacich za teroristickým útokom ako Khurama Shazada Butta a Rachida Redouaneho. Tretí útočník bol podľa polície tiež identifikovaný, ale jeho meno nebolo zatiaľ zverejnené.

    Vyhlásenie britských imámov TU.

    - Reklama -