Moslimské organizácie na Srí Lanke odsúdili teroristické útoky

    0
    Žena s dieťaťom, ktorá žije blízko kostola sv. Antona, uteká sa skryť po explózii zaparkovaného vozidla neďaleko kostola sv. Antona v Kolombe na Srí Lanke 22. apríla 2019. (Autor: TASR)

    Organizácie uviedli, že srílanské orgány by mali zatknúť aj osoby, ktoré pomáhali útočníkom tým, že ich povzbudzovali, financovali alebo im poskytovali inú podporu.

    Polícia v spojitosti s útokmi na viaceré kostoly a hotely doteraz zadržala približne 60 podozrivých. Premiér Ranil Vikramasinghe uviedol, že za týmito činmi môže stáť teroristická organizácia Islamský štát (IS), ktorá sa k nim sama prihlásila, ale neposkytla priamy dôkaz svojej účasti. Srílanská vláda predtým obvinila z útokov miestnu islamistickú skupinu Národné monoteistické hnutie (Džamáat at-tawhíd al-wataníja, NTJ).

    Podľa spomínaného vyhlásenia NTJ ani tí, ktorí útoky vykonali, nereprezentujú islam alebo zmýšľanie moslimov. Sú len zločincami, ktorí islam zneužili tak, aby zapadol do ich radikálnej a protimoslimskej agendy.

    Takmer súbežne vykonané teroristické útoky boli zacielené na tri kostoly plné ľudí, ktorí sa zišli na veľkonočné bohoslužby, a tri hlavné hotely v hlavnom meste Kolombo. Útok na štvrtý hotel bol zmarený. Väčšinu obetí tvoria domáci obyvatelia, medzi mŕtvymi je však i 38 cudzincov.

     

    - Reklama -