Moslimská otázka v Nórsku. No-go zóny, schvaľovanie kameňovania či „plánovanie“ únosu

    0
    Salafista Fahad Qureshi. (Autor: Reprofoto CNN)

    Podľa údajov z roku 2013 žije v Nórsku približne 120-tisíc moslimov, ktorí tak tvoria asi 2,5 percenta nórskej populácie. Nórske úrady sa síce vzhľadom na migračnú krízu snažia robiť všetko možné, aby odradili žiadateľov o azyl od úmyslu zakotviť v ich krajine, ale problémy sa objavujú aj s existujúcou moslimskou komunitou. V krajine podľa polície existuje niekoľko no-go zón, kde je sústredená vo väčšom počte moslimská komunita a kvitne tu kriminalita aj radikálny islam.

    Marocká štvrť

    Jednou z takýchto no-go zón je napríklad Grønland v Osle, ktorá pritom leží len dve zastávky metra od budovy parlamentu. Na začiatku tohto roku citoval internetový server Jihadwatch jednu z tunajších obyvateliek moslimského pôvodu, ktorá pripustila, že Grønland je viac marocká než nórska štvrť. Už pred šiestimi rokmi denník Aftenposten informoval o tunajších moslimských hliadkach, ktoré dohliadajú na dodržiavanie práva šaría a bezdôvodne napádajú homosexuálne páry.

    Jedným z najznámejších islamských radikálov je salafista Fahad Qureshi, ktorý pred ôsmimi rokmi založil Salafistickú islamskú sieť. Pred tromi rokmi na seba upútal pozornosť svojím vyhlásením na jednom zo stretnutí svojej organizácie, keď sa vyjadril pre kameňovanie cudzoložníkov a trest smrti pre homosexuálov. Pri svojom štvrtkovom vystúpení v rozhlasovom programe Dagsnytt 18 v rádiu NRK však uviedol, že jeho vtedajšie výroky boli zle pochopené.

    Qureshi pred tromi rokmi fakticky povedal, že nie je rozdiel medzi umierneným a radikálnym moslimom, pretože obe skupiny uznávajú Korán. „Často nám vytýkajú, že niektorí imámovia kážu radikálne idey. Ale zdvihnite ruku tí z vás, kto súhlasí s pasážou Koránu, kde sa hovorí o kameňovaní za cudzoložníctvo. Vidím, že súhlasíte všetci. Ste teda tiež radikálni moslimovia?“ konštatoval Qureshi, ktorého vystúpenie dodnes koluje po internete.

    Video z roku 2013, v ktorom salafista Fahad Qureshi hovorí o radikálnom islame. Zdroj: PravdaOIslamu

    Plánoval únos?

    Kým Qureshi sa za svoje výroky pred úradmi zodpovedať nemusí, moslimského advokáta Amira Mirmotahariho 17. 6. zatkla polícia. Tridsaťosemročný majiteľ advokátskej kancelárie čelí obvineniu, že plánoval únos obete znásilnenia, aby nemohla svedčiť proti jeho klientovi. K únosu nakoniec nedošlo a advokátov klient bol odsúdený na päť rokov odňatia slobody, napriek tomu úrady chcú celú záležitosť vyšetriť. Zatiaľ Mirmotahari ukončil svoju advokátsku prax a môže sám skončiť vo väzení.

    Za svoje výroky sa síce verejne ospravedlnil, ale napriek tomu trvá na tom, že boli vytrhnuté z kontextu. Všetko ospravedlňuje tým, že bol v tom čase údajne pod značným psychickým tlakom. „Nikdy som svoj spomínaný plán nechcel zrealizovať. Uznávam, samozrejme, že to znelo veľmi drsne, a ospravedlňujem sa týmto všetkým ženám, ktorých sa to mohlo dotknúť. Berme však do úvahy, že ten únos sa nikdy nezrealizoval,“ uviedol moslimský advokát a posťažoval sa, že jeho rodina teraz čelí mnohým vyhrážkam a musí žiť na utajenej adrese.

    Celé texty v angličtine, kde sa zaoberajú problematikou, nájdete TU a TU.

    - Reklama -