Moslimovia v Británii vyzvali na vyšetrovanie islamofóbie v radoch konzervatívcov

    0
    Britskí moslimovia, ílustračné foto (Autor: TASR)

    V liste MCB adresovanom predsedovi strany Brandonovi Lewisovi sa píše, že prejavy islamofóbie medzi konzervatívcami sa v poslednej dobe vyskytujú častejšie, ako raz za týždeň. Vedenie strany pritom podľa signatárov tento problém vôbec nerieši a voči previnilcom nijako nezasahuje.

    MCB vyjadrila vážne obavy, že časť Konzervatívnej strany “otrávila” protimoslimská zaslepenosť. Vyzvala preto Lewisa, aby vo veci inicioval nezávislé vyšetrovanie.

    Výzvu moslimskej rady podporila aj bývalá konzervatívna ministerka a členka Snemovne lordov britského parlamentu, barónka Sayeeda Warsiová, ktorej rodičia pochádzali z Pakistanu. Podľa jej názoru si vedenie Konzervatívnej strany problém prejavov islamofóbie vo vlastných radoch ignoruje a “strká si pred ním hlavu do piesku”. 

    V liste sa napríklad spomína prípad konzervatívneho poslanca Boba Blackmana, ktorý v marci tohto roka zdieľal na internete link z americkej protimoslimskej stránky. Nešlo pritom o prvý takýto Blackmanov prešľap, avšak vedenie strany voči nemu nepodniklo žiadne kroky a stále zostáva členom parlamentu. 

    MCB spomína aj prípad konzervatívneho kandidáta v lokálnych voľbách Davida Bostona, ktorý zverejnil fotografiu slaniny zavesenej na kľučke domových dverí s nápisom: “Ochráň svoj dom pred teroristami”. Strana ho ako kandidáta stiahla len pár dní pred voľbami. 

    Podľa predsedu moslimskej rady Haruna Khana však nejde v rámci Konzervatívnej strany len o izolované incidenty, ale o špičku ľadovca. 

    Hovorca konzervatívcov v reakcii na list zdôraznil, že strana pristupuje ku všetkým takýmto incidentom s veľkou vážnosťou, vyšetruje ich a vyvodzuje dôsledky voči previnilcom.   

    - Reklama -