Moslimovia si blízko Sarajeva postavili súkromné mestečko. Nepustia tam nikoho, okrem služobníctva. Oficiálny jazyk je ako inak arabčina

    0
    Štvrť bohatých moslimov pri meste Tarcin v Bosne a Hercegovine (Autor: ReproFoto Daily Mail)
    Obyvatelia bosnianskeho Tarcinu, ktorí si stále pamätajú etnické čistky z 90. rokov medzi moslimami, chorvátskymi katolíkmi a pravoslávnymi Srbmi, sú z arabskej štvrte pobúrení. Kuvajtskí investori postavili v meste neďaleko Sarajeva štvrť so 160 domami, ale miestni tam môžu vstúpiť len v prípade, že tam pracujú, väčšinou ako služobníctvo. 
     
    Nejde však iba o striktný zákaz vstupu pre ľudí, ktorý v štvrti postavenej pre kuvajtský trh platí. Miestni ľudia sa hnevajú najmä na to, že investori si robia v podstate, čo chcú a oficiálny jazyk v „ich štvrti“ je údajne arabčina. 
     
    Zaujímavosťou je, že väčšinou v domoch bývajú manželky bohatých podnikateľov a podľa portálu Daily Mail opisujú reklamy v arabčine Bosnu a Hercegovinu ako krajinu, ktorú „Alah obdaril krásnou prírodou“. Štvrť plná domov pre kuvajtských boháčov je obohnaná plotom a pri vstupe platia prísne bezpečnostné opatrenia. Muži sa údajne objavujú len zriedka a celoročnými obyvateľmi sú len ženy a deti. 
     
    Jeden z obyvateľov mesta Tarcin, ktorý v komplexe pracuje, pre bosnianske médiá uviedol, že majitelia domov sa nechcú zamiešať medzi miestnu populáciu. „Majú svoje tradície, čo sa týka obliekania, správania sa a modlenia a nechcú, aby sa na nich ľudia prizerali,“ tvrdí jeden zo zamestnancov kuvajtských rodín žijúcich neďaleko Tarcinu. 
     
    Bosna a Hercegovina je dodnes poznačená etnickým konfliktom, ktorý v 90. rokoch zúril v bývalej Juhoslávii medzi bosnianskymi moslimami, ktorí konvertovali na islam počas otomanskej okupácie, chorvátskymi katolíkmi a pravoslávnymi Srbmi. V tomto konflikte prišli o život desaťtisíce ľudí vrátane tisícov moslimov. 

    Choďte preč 

    Napätie v Tarcine spôsobené stavbou moslimskej štvrte je teraz o to väčšie, že kuvajtskí developeri plánujú počet domov zdvojnásobiť. To znamená, že po dokončení projektu by sa čisto moslimská štvrť uzavretá pred zrakmi miestnych obyvateľov aj úradov rozrástla na vyše 300 domov pre zámožných podnikateľov z Kuvajtu. 
     
    Proti moslimom žijúcim v súkromnej moslimskej komunite sa postavili miestni ľudia so samozvanou kampaňou, v ktorej šíria letáky so ženami v typicky moslimskom oblečení a s nápismi: Choďte preč. 
     
    Odpor voči takémuto oddeľovaniu sa od spoločnosti majú aj samotní moslimovia žijúci v meste neďaleko Sarajeva. „Sme moslimovia, ale modlíme sa doma alebo v mešitách a sme sekulárny štát. Oni sú iní ako my,“ cituje Daily Mail lekárnika z Tarcinu. 
    - Reklama -