Moslimov je v niektorých cirkevných školách viac ako kresťanov

    0
    Ilustračné foto: Katolícky kňaz počas omše (Autor: SITA)
    Niektoré cirkevné školy v Británii navštevujú podľa portálu Expres len deti moslimov, aj keď ich prevádzkuje Anglikánska cirkev (CoE, Church of England). Podľa nedeľného vydania denníka Times ide približne o 20 takýchto vzdelávacích inštitúcií, do ktorých chodí viac detí moslimov než kresťanov. 
     
    Nejde pritom len o školy pod patronátom anglikánskej cirkvi, ale aj o inštitúcie, ktoré sú pod vedením rímskokatolíckej cirkvi. Takých, do ktorých chodí viac moslimov než katolíkov, má byť údajne 15 v celej Británii. Škola svätého Thomasa vo Wernethe v štatistikách uvádza, že nemá vôbec žiadnych kresťanských žiakov. 
     
    Profesor Alan Smithers, riaditeľ centra vzdelávania na Buckinghamskej Univerzite, pre Sunday Times uviedol, že skúsenosti, ktoré deti v takomto prostredí nadobudnú, môžu byť mätúce pre žiakov akejkoľvek viery. „Anglikánska cirkev tradične poskytuje vzdelávanie v tejto krajine, ale teraz vzniká riziko, že moslimskí žiaci, ktorí zapĺňajú mnohé z týchto škôl, sa budú cítiť nesvoji,“ uviedol Smithers. 
     
    Odborník ďalej uvádza, že rovnako zmätočné musí byť prostredie s prevahou moslimov aj pre deti kresťanov. „Musí to byť mätúce pre hŕstku kresťanských žiakov a zdá sa preto logické, aby sa z týchto škôl stali sekulárne inštitúcie,“ tvrdí profesor. 
     
    Deti zo spomínanej školy svätého Thomasa, ktorej väčšinu žiakov tvoria moslimovia, sa pritom riadia nielen kresťanskými, ale aj moslimskými sviatkami. Všetci pritom musia absolvovať náboženstvo ako povinný predmet. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -