Moslimom robí ústupky už aj Švajčiarsko. Najnovšie v škole nemusia ani…

    0
    Čítanie z Koránu pri modlitbách (Autor: SITA)

    Moslimskí študenti vo švajčiarskom mestečku Therwil rozprúdili celospoločenskú diskusiu a presadili si ďalšiu výnimku. V krajine, kde je zvykom prejaviť úctu učiteľovi tak, že mu študent pri pozdrave potrasie rukou, moslimovia túto tradíciu viac dodržiavať nemusia.  Ako napísal Dailymail, vedenie školstva v kraji sa rozhodlo udeliť moslimom výnimku potom, ako vzniesli oficiálnu sťažnosť, v ktorej tvrdili, že potriasť si ruku so ženou je proti ich náboženskému presvedčeniu. Argumentovali tým, že islam zakazuje akýkoľvek fyzický kontakt opačných pohlaví, ak nie sú príbuzní.

    Švajčiari s výnimkou nesúhlasia

    Rozhodnutie udeliť výnimku vzbudilo v meste a okolí vlnu negatívnych ohlasov. Felix Mueri, ktorý vedie parlamentnú komisiu zameranú na vedu, kultúru a vzdelávanie, trval na tom, že „podávanie rúk je súčasťou miestnej kultúry, je to gesto rešpektu a slušnosti,“ a dodal, „dnes je to podanie ruky, čo to bude zajtra?

    Splnomocnenec ministerstva vzdelávania Christoph Eymann si tiež myslí, že podobné výnimky nie sú riešením. „Nemôžeme tolerovať to, že so ženami vo verejných službách sa zaobchádza rozdielne ako s mužmi,“ vyhlásil vo švajčiarskej televízii.

    Christine Akeret, ktorá vedie školský systém v Therwile, vyhlásila, že s rozhodnutím spokojná nie je, ale pri vyhodnocovaní situácie autority, ktoré udeľovali výnimku, inú možnosť nevideli. „Je to ťažké, keď niekto odmieta prijať náš spôsob života,“ povedala. Členovia rady, ktorí rozhodnutie schválili, si myslia, že k problému pristúpili pragmaticky, a sú si vedomí, že toto riešenie nie je trvalé. Negatívne naň totiž zareagovala aj ministerka spravodlivosti, ktorá si podľa vlastných slov integráciu takto nepredstavovala.  

    Názory moslimskej komunity sa rôznia

    Podľa BBC mnohé moslimské organizácie v krajine s dvomi tínedžermi nesúhlasia. Saida Keller-Messahli z organizácie Fórum pre moderný islam si myslí, že švajčiarska vláda by na podobné extrémne požiadavky od moslimov reagovať nemala. Švajčiarska federácia islamských organizácií zas pripomína, že v Koráne nie je žiadna zmienka, ktorá by ospravedlňovala takéto odmietanie podania ruky ako prejavu úcty.

    Menšia organizácia Islamský koncil Švajčiarska má na to však iný názor. „Po sexuálnych útokoch v Kolíne (na Nový rok), požiadali moslimov, aby sa od žien držali ďalej, a teraz zas chcú, aby sa ich dotýkali,“ povedal hovorca organizácie Quaasim Illi.

    Žene ruku nepodal ani zo slušnosti

    Podobný prípad, keď muž – moslim odmietol podať ruku žene, sa stal aj v priamom prenose televízie. Po futbalovom zápase, ktorý vyhral holandský Utrecht, si miestna novinárka zavolala na rozhovor futbalistu Nacera Barazita. Ako informovali PL.sk TU, Hélene Hendricksová po rozhovore chcela futbalistovi podať ruku, ten to však odmietol. Aj keď vedľa stojaci novinár Barazitovi naznačoval, že zo slušnosti by to urobiť mal, futbalista ostal neoblomný. S podávaním ruky však údajne majú problém len radikálnejšie vetvy islamu a bežní moslimovia sa podobného konania v rámci slušnosti neštítia.  

    - Reklama -