Moslimku podpálili zaživa v luxusnej štvrti New Yorku a na Floride zhorela mešita. Nenávisť voči moslimom rastie aj v USA

    0
    Plagát, ktorým účastníka deklaruje svoj postoj voči islamu, v pozadí Martin Bavolár z hnutia Odvaha (Autor: Radka Turoňová)

    Nenávisť voči moslimom, ktorí prichádzajú po tisíckach, rastie nielen v krajinách Európy. V USA majú podobný problém. Predvečer pätnásteho výročia útokov na budovy Svetového obchodného centra v New Yorku otriasol obyvateľmi veľkomesta na východnom pobreží nenávistný útok proti moslimke.

    Podľa informácií portálu the New York Daily News vyšla žena pred obchod s luxusným oblečením na Piatej Avenue, keď muž, ktorý stál tesne vedľa nej, zapaľovačom podpálil tradičné moslimské oblečenie.

    Nenávisť a výročie pádu Dvojičiek

    Tridsaťšesťročná turistka, ktorá je, paradoxne, zo Škótska, bola dostatočne pohotová a dokázala sama uhasiť plamene. Policajtom sa zatiaľ nepodarilo útočníka chytiť, ale celú vec prešetrujú ako útok z nenávisti.

    Otázne teraz je, či mohol útok na moslimskú ženu v centre New Yorku nejako súvisieť s 15. výročím teroristických útokov na budovy Svetového obchodného centra. Práve po 11. septembri 2001, keď svet šokoval pád tzv. Dvojičiek, sa totiž podľa štatistík FBI zvýšil počet útokov namierených proti moslimskému obyvateľstvu o neuveriteľných 1 600 percent.

    Podľa Ibrahima Hoopera, hovorcu Rady americko-islamských vzťahov, je mimoriadne dôležité, aby tento útok vyšetrili v záujme zastavenia šírenia nenávisti voči moslimskej komunite v Spojených štátoch. „Mám obavy, pretože je to príznačné pre celkový nárast islamofóbie v našej spoločnosti,“ reagoval Hooper.

    Vypálili mešitu

    Nejde pritom ani zďaleka o prvý nenávistný útok proti moslimom v USA v poslednej dobe. Uplynulý víkend sa podobne motivovaný útok stal v americkom štáte Florida. Neznámy útočník tam v meste Orlando podpálil mešitu, do ktorej sa chodil modliť aj Omar Mateen, útočník z tamojšieho gay klubu.

    Mateen zavraždil v Orlande v júni tohto roka 49 ľudí v klube, kam sa chodili baviť členovia tamojšej LGBT komunity. Radikál sa hlásil k militantom z Islamského štátu, ale vyšetrovatelia tvrdia, že neexistujú žiadne indície o tom, že by mal pred svojím útokom nejakú pomoc zo zahraničia.

    Práve mešita, do ktorej sa tento islamský extrémista chodil pravidelne modliť, bola teraz poškodená požiarom. Oheň ktosi údajne založil úmyselne. Podľa polície nikto neutrpel zranenia.

    Podobne ako pri pokuse o upálenie moslimky v New Yorku, aj v tomto prípade polícia predpokladá, že išlo o zločin motivovaný nenávisťou voči moslimom. Práve na pondelok totiž tentokrát pripadol najväčší moslimský sviatok Íd al-Adhá (Eid al-Adha).

    - Reklama -