Moslim ubodal moslima za umiernené postoje. Vyfasoval doživotie

    0
    Taxikár Tanveer Ahmed odcestoval koncom marca z Bradfordu do Glasgowa len preto, aby konfrontoval istého Asada Shaha. Štyridsaťročný majiteľ trafiky popudil útočníka tým, že šíril na internete videá, v ktorých podľa Ahmedovej výpovede „nerešpektoval islam a proroka Mohameda“. Vrah pricestoval do mesta v deň vraždy s jediným cieľom. 
     
    Tridsaťdvaročný taxikár podľa vyšetrovateľov cestou za svojou obeťou pozeral jedno zo Shahových videí na mobile. Po príchode do obchodu sa Ahmed začal Shahovi vyhrážať, že ho zabije, a vyzval ho, aby prestal tvrdiť, že je novým prorokom. Podľa brata obete, ktorý bol svedkom celej tragédie, sa útočník vrhol na Shaha s nožom v ruke. 
     
    Rodina zavraždeného sa do Veľkej Británie prisťahovala v 90. rokoch z Pakistanu, kde čelila prenasledovaniu. Shahova rodina totiž patrí k vyznávačom ahmadi – zvláštnej odnoži islamu, ktorú niektorí moslimovia označujú za sektu. Veriaci v tejto moslimskej „sekte“, známej pre jej umiernené postoje, veria v nekonfliktné riešenie problémov so zameraním na spoluprácu medzi náboženstvami.
     
    V Pakistane je ústavou zakázané, aby sa veriaci v túto odnož islamu označovali za moslimov.  
     
    Celý text nájdete v angličtine TU.
     
    - Reklama -