Moskva: Vyjadrujeme úprimnú sústrasť iránskemu ľudu. Zabitie Solejmáního komentuje Čína aj Francúzsko

    0
    Na archívnej snímke z 11. februára 2016 Gásem Solejmání na zhromaždení pri príležitosti Iránskej revolúcie v Teheráne. (Autor: TASR)

    “Tento krok môže vážne zhoršiť situáciu v regióne,” citoval Putinove slová Kremeľ.

    Moskva varovala pred vystupňovaním napätia na Blízkom východe po tom, ako pri piatkovom americkom útoku zahynul v irackom Bagdade veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání.

    Informovala o tom agentúra AFP. “Zabitie Solejmáního… bolo dobrodružným krokom, ktoré vystupňuje napätie v celom regióne,” uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa vyhlásenia Solejmání oddane chránil iránske štátne záujmy.

    “Vyjadrujeme úprimnú sústrasť iránskemu ľudu,” píše sa vo vyhlásení.

    Sýria hovorí zákernej, zločinnej americkej agresii

    Čína vyzvala v reakcii na zdržanlivosť zo všetkých strán, “najmä zo strany Spojených štátov”. 

    “Vyzývame zainteresované strany, najmä Spojené štáty, aby zachovali pokoj a preukázali zdržanlivosť s cieľom vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia,” uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.  

    Sýria ostro odsúdila “zákernú, zločinnú americkú agresiu”, ktorá viedla k zabitiu generálmajora Solejmáního.

    Štátna agentúra SANA odvolávajúca sa na zdroj zo sýrskeho ministerstva zahraničných vecí uviedla, že tento útok predstavuje “závažnú eskaláciu” a potvrdzuje zodpovednosť USA za nestabilitu v Iraku.

    Hamas: Zodpovednosť za to nesú USA

    Palestínska organizácia Hamas, ktorá ovláda pásmo Gazy, podľa agentúry Reuters uviedla, že zabitie Solejmáního “otvára dvere všetkým možnostiam v tomto regióne – okrem pokoja a stability”.

    “Zodpovednosť za to nesú USA,” napísal hovorca Hamasu Básim Naím na Twitteri.

    Svet stal nebezpečnejším, komentuje francúzska ministerka

    Francúzske veľvyslanectvo v Teheráne vyzvalo svojich obyvateľov v Iráne, aby sa vyhýbali verejným zhromaždeniam a nefotografovali na verejných priestranstvách.

    Francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová vyhlásila, že Solejmáního zabitím sa svet stal “nebezpečnejším”, a vyzvala na zvýšenie úsilia o deeskaláciu prehlbujúceho konfliktu na Blízkom východe.

    Pentagón: Bolo to na rozkaz Trumpa 

    Iránske revolučné gardy Solejmáního smrť potvrdili a uviedli, že zahynul pri piatkovom útoku amerických vrtuľníkov na bagdadskom letisku.

    Agentúra Reuters citovala amerických predstaviteľov, ktorí si neželali byť menovaní, že Solejmání prišiel o život pri útoku dronom.

    Pentagón vo vyhlásení uviedol, že Solejmáního zabila americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa.

    Irán ústami iránskeho najvyššieho vodcu Alího Chameneího prisľúbil “krutú odplatu” a predvolal si švajčiarskeho diplomata reprezentujúceho americké záujmy v Teheráne, aby mu tlmočil protest.

    - Reklama -