Moskva: Irán nemá jadrové zbrane a dúfame, že ich nikdy mať nebude

    0
    Sergej Riabkov (Autor: TASR)

    “Irán nemá jadrové zbrane a dúfame, že ich nikdy mať nebude,” povedal Riabkov v sobotu na Moskovskej konferencii o nešírení jadrových zbraní.

    Medzinárodné spoločenstvo podľa neho v tejto súvislosti vytvára spoľahlivý medzinárodný právny rámec a potrebné kontrolné mechanizmy.

    Riabkov sa takisto vyjadril k návrhu francúzskeho prezidenta Macrona, ktorý má za cieľ zachrániť tzv. jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015.

    Rusko podľa Riabkovových slov podporuje úsilie zamerané na znižovanie napätia v súvislosti s Iránom a obnovenie plnenia záväzkov jadrovej dohody.

    Irán a šesť krajín – Francúzsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Čína, Rusko a USA – podpísali jadrovú dohodu v júli 2015. Jej cieľom bolo obmedzenie iránskeho jadrového programu výmenou za ukončenie sankcií voči Teheránu.

    USA v máji 2018 oznámili, že od dohody odstúpia a americké ministerstvo financií uviedlo, že Washington obnoví sankcie voči Iránu vrátane opatrení zameraných proti jeho ropnému sektoru a transakciám s jeho centrálnou bankou.

    Teherán už vlani pohrozil, že odstúpi od jadrovej dohody, pokiaľ mu prestane prinášať ekonomické výhody plynúce zo zrušenia sankcií.

    Irán v sobotu oznámil, že už obohacuje urán na úroveň piatich percent. Správa prišla po sérii krokov, ktorými Teherán pozastavil plnenie viacerých svojich záväzkov z jadrovej dohody.

    - Reklama -