Moskovčania si uctili obete desaťtisíce obetí stalinského teroru

    0
    Na ilustračnej snímke Gruzínec stojí pred portrétom sovietskeho diktátora Josifa Vissarionoviča Stalina. (Autor: TASR)

    Pietne zhromaždenie pred budovou tzv. Lubianky, niekdajším obávaným sídlom KGB, zorganizovala popredná ruská ľudskoprávna organizácia Memorial.

    Počas podujatia, ktoré sa začalo v utorok dopoludnia a má potrvať 12 hodín, sa nahlas čítajú mená obetí a ich stručná charakteristika.

    Organizátori chcú týmto spôsobom pripomenúť približne 2000 ľudí, ktorí zahynuli v období tzv. veľkého teroru z konca 30. rokov.

    “V rokoch 1937-38 bolo len v samotnej Moskve zavraždených vyše 30.000 ľudí,” uvádza Memorial v popise utorkovej akcie nazvanej Návrat mien.

    Spomienka sa koná deň pred ruským Dňom obetí politických represálií, ktorý pripadá na 30. októbra.

    Tento rok sa toto podujatie pri pamätníku obetí represií na Lubianskom námestí organizuje už po 13.-krát.

    Podľa organizátorov naň rok čo rok prichádza viac ľudí. Pri každej z obetí stalinských čistiek sa pripomína meno, vek, profesia a dátum popravy zastrelením.

    Podľa Natalije Petrovovej z Memorialu sa utorkové zhromaždenie konalo s povolením úradov, na základe ktorého sa ho mohlo zúčastniť až 5000 ľudí.

    Okolo Lubianského námestia boli pritom rozmiestnení príslušníci polície. Organizátori preto preventívne rozdávali účastníkom letáky, ako postupovať v prípade zadržania na politickom proteste.

    Stredisko na ochranu ľudských práv Memorial celkovo eviduje približne 800.000 ľudí, ktorí boli za čias Sovietskeho zväzu vystavení nejakej forme politických represálií.

    Medzi obete sú zaradení nielen tí, čo boli popravení, priamo prenasledovaní a iným spôsobom stíhaní, ale aj ich deti, ktoré zostali bez rodičovskej starostlivosti.

    Zistiť presný počet všetkých obetí nie je však možné. Prenasledované a popravené boli totiž milióny ľudí a o mnohých z nich neexistujú nijaké záznamy.

    - Reklama -