Monumentálna Marxova socha nemeckom Trieri vyvoláva kontroverzné reakcie

    0
    Socha Karla Marxa v nadživotnej veľkosti, ktorá bude stáť v jeho rodisku Trier, je darom z Číny. (Autor: TASR)

    Monument s výškou 440 cm a hmotnosťou 2,3 tony stál už niekoľko týždňov zabalený v ochrannej fólii na jednom z miestnych námestí. Až do sobotňajšieho odhalenia bol s ohľadom na kontroverzné ohlasy občanov strážený.

    Dielo čínskeho sochára Wu Wej-šana je darom Čínskej ľudovej republiky Marxovmu rodisku. Sochár, ktorý nechýbal na odhalení pamätníka, stvárnil filozofa s odhodlaným pohľadom s vpred vysunutou ľavou nohou, pričom jednou rukou si Marx drží kabát a v druhej má knihu.

    Objekt, ktorý s podstavcom meria 550 cm, ani v samotnom Trieri neprijímajú jednoznačne a zrejme ešte vyvolá verejné diskusie.

    Niektorí z miestnych občanov tvrdia, že ide o najväčšieho rodáka mesta a že Trier takúto sochu potreboval. Iní považujú dielo za priveľké a ďalší v tejto súvislosti pripomínajú zločiny komunizmu.

    Čo povedal Juncker

    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker varoval v piatok pred tým, aby sa zodpovednosť za zločiny komunizmu pripisovala Karlovi Marxovi. Stalo sa tak pri slávnostnom otvorení seriálu podujatí pri príležitosti spomínaného okrúhleho výročia.

    Niekdajší luxemburský premiér vo vystúpení v miestnej Konštantínovej bazilike uviedol, že dostal z krajín strednej a východnej Európy, ale aj Nemecka a zámoria neskutočne mnoho protestných listov voči faktu, že prijal pozvanie, aby pri tejto príležitosti vystúpil v Marxovom rodisku.

    Rečník zdôraznil, že filozof nemôže za to, že jeho neskorší nasledovníci zneužili hodnoty, ktoré formuloval, a slová, ktoré použil na ich popísanie, ako zbraň proti iným.

    Juncker podľa vlastných slov výhrady vyjadrované sčasti mimoriadne agresívne chápe, avšak domnieva sa, že tak mesto Trier, ako aj Porýnie-Falcko majú právo pripomenúť si osobnosť Karla Marxa.

    Karl Marx sa v Trieri narodil 5. mája 1818 a strávil v meste prvých 17 rokov svojho života.

     

    - Reklama -