Moja vláda bude proeurópska, vyhlásil rakúsky kancelár a jeho koaličný partner dodal: Ale musíme zabrániť vzniku centralistického superštátu

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)

    “Vždy som jasne hovoril, že táto vláda bude proeurópska a program, ktorý dnes predkladáme, to podčiarkuje,” zdôraznil nástupca sociálneho demokrata Christiana Kerna na čele rakúskej spolkovej vlády.

    Sebastian Kurz požiadal prítomných poslancov, osobitne tých opozičných, aby pristupovali k práci jeho vládneho kabinetu s rešpektom, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. Kancelár dodal, že si uvedomuje kontrolnú úlohu opozície, avšak tešil by sa spolupráci i rešpektovaniu zámerov vládneho kabinetu.

    Rakúsky kancelár sa prihlásil k minulosti krajiny, k Európskej únii a opätovne prisľúbil nový štýl vládnutia.

    Kurz pripomenul, že v budúcom roku si krajina pripomenie 100. výročie vzniku republiky, ale aj “zahanbujúce a smutné udalosti okolo marca 1938. Antisemitizmus nemá v Rakúsku a v Európe miesto,” zdôraznil.

    Ako formuloval, zmeny by mali priniesť nádej a šance, niekedy však môžu predznamenať aj trecie plochy či neistoty. “Zmena je čosi, na čo možno mať odlišný názor, avšak nie je to nič, čo možno zastaviť,” zdôraznil a dodal, že spoločným cieľom všetkých vrátane vlády bude dostať Rakúsko opäť medzi popredné krajiny.

    “Chceme dosiahnuť comeback pre Rakúsko, na ktorý budeme môcť byť spoločne hrdí a z ktorého budú profitovať všetci v našej krajine,” citovala Kurza tlačová agentúra APA.

    Rakúsky spolkový kancelár vyzdvihol prioritné zámery čierno-modrej vládnej koalície, ako napríklad zníženie daňového zaťaženia, väčšiu efektívnosť sociálneho systému, zvýšenie bezpečnosti a poriadku, boj proti ilegálnej migrácii či opatrenia v oblasti školstva.

    Za hodnoty, o ktoré sa chce opierať nová rakúska vláda, označil kancelár “rešpekt, slušnosť a aj zdravý rozum”.

    Detailne predstavil svoj vládny tím, ktorého členovia sa tentoraz neprezentovali poslancom sami.

    Rakúsky kancelár sa nezabudol poďakovať za prácu a profesionálne odovzdanie rezortov členom predchádzajúcej vlády, ako aj za spoluprácu z uplynulých dvoch mesiacov prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi.

    Vicekancelár a líder Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache (FPÖ) v následnom vystúpení ubezpečil opozíciu, že jej dobré návrhy v parlamente nezapadnú.

    Osobitnú pozornosť venoval druhý muž novej rakúskej vlády bezpečnostnej politike, osobitne ochrane štátnych hraníc, ako aj s tým súvisiacemu zastaveniu ilegálnej migrácie a ukončeniu prisťahovalectva takpovediac za rakúskym sociálnym systémom.

    Na margo Európskej únie ako celku Strache povedal, že sa bude usilovať zabrániť vzniku centralistického superštátu.

    S poľutovaním vzal na vedomie, že hospodárska a obchodná dohoda EÚ s Kanadou (CETA) už nadobudla platnosť, čo vníma ako dedičstvo-bremeno po predchádzajúcom rakúskom kancelárovi Christianovi Kernovi.    

    Rečník sa netajil, že napriek radosti z dosiahnutého má ešte mnoho zatiaľ nerealizovaných zámerov, a to i v oblasti priamej demokracie či v hospodárskej sfére. Pred vládou je mnoho malých krokov, dodal.

    - Reklama -