Moja kauza je len špinavý politický boj, presviedčal Kiska a zo Smeru sa okamžite ozvalo: Lepšie ako blázon Matovič!

    0
    Prezident Andrej Kiska (Autor: Reprofoto (TA3))

    Kiska hneď úvodom povedal, že ho trochu mrzí fakt, že „občania si často neuvedomujú, že v župných voľbách rozhodujú o každodenných veciach, ktoré sa dotýkajú ich životov“.  

    Zároveň však vyslovil prianie, že noví župani a poslanci VÚC pôjdu občanom príkladom a ukážu im, o čom župy sú a ako majú správne fungovať.

    Prezident je aj za diskusiu o podobe a počte samosprávnych krajov na Slovensku.

    „Zdá sa ale, že zatiaľ neexistuje širšia politická vôľa túto problematiku otvárať, ale ja som za, aby sme o tom diskutovali,“ povedal. 

    Žiadna skupinka výtržníkov

    Na margo výsledkov v Banskobystrickom kraji poznamenal, že netreba zaspať.

    Naši novodobí fašisti, to nie je len taká nejaká skupina mladých výtržníkov, je to organizovaná, silná, profesionálna a hlavne nebezpečná politická sila,“ povedal Kiska.

    Čo sa týka osoby novozvoleného župana Jána Luntera, ocenil Kiska nielen jeho osobnosť, ale aj celkový životný príbeh.

    „V prvom rade bol pán Lunter veľmi dobrý kandidát s veľmi dobrým programom. Ukazuje sa, že pokiaľ príde osoba, za ktorou stojí silný príbeh a ukáže voličom, čo chce spraviť a zmeniť, tak ľudia vedia prísť (k urnám) a zvoliť takú zmenu.“

    Kisku potešilo, že najmä vo voľbách v BBSK sa angažovali nielen médiá, ale aj neziskové organizácie, občianski aktivisti a v neposlednom rade aj samotní politici.

    „Celá spoločnosť sa tak trochu zomkla, aby ukázala, akú chceme krajinu. A to je skutočne také moderné, sebavedomé Slovensko. Najkrajšie na tom je, že voliči porazili Kotlebu tou najlepšou zbraňou, ktorou sú slobodné, demokratické voľby,” preladil na pozitívnejšiu nôtu prezident.

    Podľa Kisku sa vo všeobecnosti ukazuje, že ľudia by potrebovali zmenu.

    „Vidím apatiu voči politike ako takej. Ako krajina máme stále svoje problémy – s chudobnými regiónmi, korupciou, stále stagnujúcim školstvom, zdravotníctvom, často zabúdame na sociálne najzraniteľnejšie skupiny,” zhrnul s tým, že ľudia si to uvedomujú.

    Chcel by preto v politike vidieť nových schopných a čestných ľudí. Myslí si, že pokiaľ má človek silný príbeh a dobrý program, môže uspieť.

    „Nič nie je dopredu dané,” uzavrel na tému minulotýždňových župných volieb v poradí 4. prezident novodobej Slovenskej republiky.

    Potom však už moderátor Norbert Dolinský prešiel k nedávnemu sporu hlavy štátu s predsedom vlády Robertom Ficom, pričom sa vrátil k medializovaným správam, že Kiska si mal údajne u generálneho prokurátora Čižnára vybavovať akúsi úľavu pri vyšetrovaní firmy KTAG.

    „Celá kauza KTAG, ako sa aj ukázalo, je len špinavý politický boj a som len rád, že generálny prokurátor sa do tohto boja nezapojil. Dnes sa postupne ukazuje, kto za celou touto kauzou stojí, kto o nej vedel a mrzí ma, že sa aj proti prezidentovi takouto cestou vedie politický boj,“ prezentoval svoj pohľad na celú záležitosť 54-ročný rodák z Popradu.

    Dva úplne odlišné svety

    Kiska sa vyjadril aj na margo tzv. účinnej ľútosti, o ktorej si myslí, že je v našej spoločnosti aktuálne zle postavená.

    „Musíme veľmi dobre rozlišovať medzi podvodníkmi, ktorí robia fiktívne prevody, fiktívne vratky DPH, ktorí v kufríkoch fiktívne prevážajú milióny eur a snažia sa okradnúť náš štát. No a potom tu sú desiatky tisíc podnikateľov a živnostníkov, ktorí robia svoju prácu, no pri svojej práci môžu spraviť aj (neúmyselné) chyby. To sú dva absolútne rozličné svety a som presvedčený, že tie svety by sa mali diferencovať,“ ponúkol svoj pohľad prezident.

    K nepríjemnostiam týkajúcich sa KTAG ešte Kiska dodal: „Mrzí ma, že som mohol niektorých ľudí sklamať a ak by sa takáto situácia vyskytla znova, konal by som inak.“

    Na otázku moderátora, či naďalej trvá na svojom vyjadrení, že ´Slovensko je mafiánsky štát´, odpovedal Kiska varovne: „Aj v tejto kauze KTAG sa ukazuje, ktorí politici boli vopred informovaní o tom, čo sa deje a čo sa bude diať. Polícia sa zneužíva a unikajú z nej informácie. Potom sa naozaj nemôžeme čudovať, že ľudia majú pocit, že žijeme v mafiánskom štáte.“

    Aj preto si Kiska myslí, že vláda by mala konečne prestať zatvárať oči a začať jasne konať.

    Na záver Kiska dodal, že vždy sa bude snažiť o konštruktívny vzťah s predsedom vlády Robertom Ficom.

    „Je veľa problémov, ktoré ako krajina potrebujeme riešiť a my ako ústavní činitelia sa potrebujeme zomknúť a nie vyvolávať tu akékoľvek konflikty.”

    Tvrdá kritika od tradičného kritika

    Prakticky ihneď po Kiskovom vystúpení ´zavesil´ na Facebook svoj status jeden z najväčších prezidentových kritikov, smerácky poslanec Ľuboš Blaha. 

    „Keď sa tak pozerám, že v TA3 sedí Kiska a hovorí o svojich daňových podvodoch, pýtam sa, kedy takýto televízny priestor dostanú aj ďalší daňoví podvodníci. Ktovie, možno na záver relácie príde rad aj na Bašternáka. A čo sme sa od Kisku dozvedeli? Verklíkuje dokola to isté. Vraj Slovensko nie je sociálny štát. Povie milionár, ktorý zbohatol na nešťastí chudobných ľudí a dnes ani len nie je schopný platiť dane,“ začína svoj dlhý status ľavičiar Blaha.

    Po Kiskovi už nastúpil na scénu spomenutý premiér Robert Fico. Aj on najprv zhodnotil župné voľby, ktoré pre Smer skončili stratou viacerých pozícií na županských postoch.

    „Chceli sme (vo voľbách) dosiahnuť podstatne viac, ale pokiaľ ide o počet poslancov, tak Smer-SD získal ako samostatná strana absolútne najvyšší počet poslancov. Čo si ale na týchto voľbách najviac cením, je to, že boli demokratické a férové,“ začal zoširoka premiér.

    Okrem toho ešte Fico vyslovil odvážne presvedčenie, že „sa môžeme považovať za jednu z najdemokratickejších a najslobodnejších krajín na svete“.

    V dejinách moderného Slovenska navyše podľa Fica niet úspešnejšieho politického projektu, ako je práve Smer-SD. Aj po výsledkoch krajských volieb Fico tvrdí, že Smer-SD stále zostáva najstabilnejšou a najvýznamnejšou politickou stranou.

    „Nie je však dôvod, aby z vedenia strany odstupovali nejakí podpredsedovia,” povedal.

    Nevylúčil však, že zmeny by mohli nastať na iných úrovniach.

    Názorová pluralita prípustná

    Fico vraj rešpektuje názory svojich podpredsedov. Napríklad Marek Maďarič či Peter Pellegrini načrtli potrebu zmien v strane.

    „Každý má právo povedať svoje videnie sveta,” uviedol.

    Podľa Fica je dôležité, že strana chce “ťahať krajinu od stredu doľava”.

    „Som prirodzený ľavičiar, lebo pochádzam z takého prostredia,“ nezastieral premiér. 

    Výsledky krajských volieb nie sú podľa Fica zrkadlom pre činnosť súčasnej vlády.

    „Tieto voľby nemajú nič spoločné s činnosťou vlády ako takej,” povedal s tým, že fungujú na inom princípe a programoch ako vláda.

    Na zmene súčasného modelu fungovania samosprávnych krajov nie je podľa premiéra v súčasnosti zhoda. Pokiaľ ide o členenie štátu a o počet žúp, nemalo by sa to meniť obyčajným zákonom, vyžaduje si to podľa neho ústavnú väčšinu.

    „Ešte zrejme budeme nejaký čas žiť s ôsmimi krajmi,” dodal Fico, pričom zdôraznil, že práve preto by sa mala pozornosť a energia venovať iným, podstatnejším témam.

    Na margo minulotýždňových volieb ešte Fico dodal, že ho teší zistenie, že „ľudia sa vedia postaviť extrémnym názorom“.

    Autor: mr, TASR

    - Reklama -