Môj vzťah s Kimom je veľmi dobrý. Nie je dôvod míňať veľké sumy na vojenské cvičenia s Južnou Kóreou, uviedol Trump

    0
    Donald Trump a James Mattis (Autor: TASR)

    Vo vyhlásení Bieleho domu na Twitteri sa uvádza, že prezident považuje svoj vzťah so severokórejským lídrom Kim Čong-unom za veľmi dobrý a “v súčasnosti nie je dôvod míňať veľké sumy peňazí na spoločné americko-juhokórejské vojenské cvičenia”. Trump sa však podľa vyhlásenia môže rozhodnúť ihneď začať vojenské manévre s Južnou Kóreou a tie by mohli byť “väčšie ako kedykoľvek predtým”.

    Trump tiež opäť spochybnil úlohu Číny pri riešení krízy ohľadom severokórejského vývoja jadrových zbraní, ktoré ohrozujú USA. Podľa amerického prezidenta je Severná Kórea pod “ohromným tlakom” zo strany Číny, ale Peking poskytuje Pchjongjangu “značnú pomoc” vrátane dodávok paliva, hnojiva a iných komodít.

    Šéf amerického rezortu obrany Mattis sa v utorok vyjadril, že Spojené štáty sa nechystajú pozastaviť nijaké ďalšie vojenské cvičenia s Južnou Kóreou.

    V tejto súvislosti dodal, že niektoré manévre so Soulom pozastavili USA ako gesto “dobrej vôle” bezprostredne po singapurskom summite Trumpa s Kim Čong-unom.

    Šéf Bieleho domu nariadil minulý týždeň americkému ministrovi zahraničných vecí Mikeovi Pompeovi, aby odložil ohlásenú cestu do KĽDR, pričom ako dôvod uviedol, že v denuklearizácii Kórejského polostrova sa zatiaľ nerobí dostatočný pokrok.

    - Reklama -