Mohol by som byť najpopulárnejšou osobou v Európe. Ale nechcem, vyhlásil Trump

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

     “Mňa nezvolili Európania. Mňa zvolili Američania – americkí daňoví poplatníci,” uviedol Trump na tlačovej konferencii s novinármi v Bielom dome. Prezident, ktorý so svojou administratívou robí politiku v duchu “Amerika na prvom mieste”, zopakoval svoj názor, že európske štáty ako Nemecko investujú príliš málo do svojej obrany a zároveň zneužívajú USA v oblasti obchodu. Trump je podľa svojich slov tiež presvedčený, že keby ako politik kandidoval v Európe, mal by úspech so svojím druhom populizmu.

    “Mohol by som byť najpopulárnejšou osobou v Európe,” povedal podľa tlačovej agentúry DPA Trump. “Mohol by som kandidovať do akéhokoľvek úradu, keby som chcel. Ale nechcem. Chcem, aby sa k nám ľudia správali férovo, ale nesprávajú sa,” dodal. Trump sa takto vyjadril po tom, čo nastupujúci senátor za americký štát Utah a prezidentský kandidát republikánov vo voľbách v roku 2012 Mitt Romney ostro skritizoval Trumpa, osobne i profesionálne. V utorkovom článku v denníku The Washington Post Romney spomenul aj to, že Trump má nízku popularitu, obzvlášť v Európe.

    “Prieskum (americkej expertnej skupiny) Pew Research Center v roku 2016 ukázal, že 84 percent ľudí v Nemecku, Británii, Francúzsku, Kanade a Švédsku je presvedčených, že americký prezident bude 'robiť správne kroky v zahraničnej politike',” napísal Romney. “O rok neskôr tento údaj klesol na 16 percent,” dodal Romney.

    Prieskum tiež ukázal, že iba desať percent obyvateľov Nemecka dôverovalo Trumpovi v tom, že bude robiť správnu politiku.

    - Reklama -