Mohol by sa dnes opakovať Mníchov 1938? Historik ukazuje na Macronove vyhrážky aj odchod Británie z EÚ

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    „Prezident Edvard Beneš urobil na konci septembra 1938 ono osudové rozhodnutie, ktoré oprel o dva argumenty. Vnímal, že sami proti všetkým sa efektívne brániť nemôžeme a Československo by alibisticky označili za štartéra nového vojnového konfliktu. Ďalším mínusom bola takmer trojmiliónová komunita československých Nemcov. Väčšina z nich by podľa Beneša vo svojom fanatizme takmer s istotou rozpútala občiansku vojnu s cieľom pomôcť Hitlerovej agresii,“ podotkol Carbol.

    Následne sa opýtal, ako sú na tom hlavní aktéri vtedajších vypätých mníchovských udalostí dnes. „Hlavným nezdarným spojencom bolo v septembri 1938 Francúzsko. Krajina, ktorá bola pre medzivojnové Československo sčasti naozaj srdcovou záležitosťou. Inšpirovala tvorcov našej vtedajšej ústavy, tvorbu armády aj politického systému ako takého. Práve jej podiel na diktáte z Mníchova bolel asi najviac. Dnes môžeme atraktívne špekulovať, ako vníma Čechov a Slovákov, respektíve strednú Európu, francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho administratíva. Ten, ako jeden z hlavných európskych lídrov, nevníma priestor, v ktorom žijeme, práve v pozitívnych súvislostiach. Kritizuje vedenie stredoeurópskych štátov za odmietavý postoj k prerozdeľovaniu ilegálnych migrantov,“ dodal Carbol.

    „Vkráda sa preto otázka, či aj napriek takým zásadným nezhodám v otázke migrácie by Macronova administratíva v prípade potreby vstúpila kvôli nám do vojny. Je predsa jedným z našich hlavných spojencov v NATO. Neskončilo by sa to rovnako ako vtedy? Nenastala by zase ,zmena časov‘? Nebola by civilná košeľa bližšia ako vojenský kabát?“ pýta sa Carbol.

    A špekuluje aj o role Veľkej Británie. „Briti zrejme zostanú spojení naďalej s väčšou časťou Európy len členstvom v NATO. Otázka je, či im následne aj toto členstvo nezačne prekážať a či by boli schopní dostáť svojim spojeneckým záväzkom i v prípade tých krajín, o ktorých ,poriadne nič nevedia‘,“ uviedol.

    „Napriek všetkým spojeneckým podrazom však platí jedno z hesiel zo septembra 1938: ,Boli sme a budeme!‘ No a my sme a vedieme stále polemiku, či sme sa brániť, hoci márne, mali alebo nie. Čo myslíte?“ uzavrel Carbol.

    - Reklama -