Mogheriniová vyzvala na prepustenie zadržaných novinárov vo Venezuele

    0
    Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová (Autor: SITA)

    “Žiadame, aby (zadržaní novinári) boli ihneď prepustení,” povedala novinárom Mogheriniová v rumunskej metropole Bukurešť, kde budú ministri zahraničných vecí EÚ rokovať o situácii vo Venezuele.  

    Venezuelské úrady zadržali tento týždeň piatich zahraničných novinárov vrátane dvoch z Francúzska a jedného zo Španielska. Iných dvoch novinárov – čilských – deportovali. Žurnalisti pokrývali aktuálnu krízu v tejto juhoamerickej krajine. 

    Mogheriniová zároveň zopakovala výzvu EÚ na nové prezidentské voľby vo Venezuele. Ak takéto voľby nebudú oznámené v najbližších dňoch, EÚ “podnikne ďalšie kroky” vrátane uznania vedenia krajiny v súlade s článkom 233 venezuelskej ústavy.

    Nicolás Maduro sa 10. januára napriek sporným prezidentským voľbám ujal vlády na ďalšie šesťročné obdobie. Líder opozície a predseda venezuelského parlamentu Juana Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta. Guaidó vo štvrtok vyhlásil, že sa začali tajné rokovania opozície s predstaviteľmi ozbrojených síl s cieľom odstaviť od moci prezidenta Nicolása Madura.

     

    - Reklama -