Mogheriniová kritizovala izraelské obvinenia, že EÚ podporuje terorizmus

    0
    Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová (Autor: TASR)

    List z 5. júla poskytla agentúre DPA v utorok Erdanova hovorkyňa. Mogheriniovej úrad odmietol reagovať na túto korešpondenciu, ale zopakoval hlavné body z listu.

    Erdan Mogheriniovej v máji oznámil, že viac ako päť miliónov eur z fondov EÚ dostalo 13 organizácií, ktoré mali buď napojenia na teroristické organizácie, alebo podporovali bojkot Izraela.

    Mogheriniová poznamenala, že “neurčité a neopodstatnené obvinenia” iba “prispievajú k dezinformačným kampaniam”. Na margo bojkotu Izraela uviedla, že fondy EÚ sa na tento účel nevyužívajú, aj keď niektoré mimovládne organizácie môžu byť prepojené s medzinárodným hnutím BDS (Boycott, Divestment and Sanctions – bojkot, odliv kapitálu a sankcie) snažiacim sa o bojkotovanie Izraela.

    Hnutie BDS sa snaží v mene ľudských práv Palestínčanov o ekonomický a kultúrny bojkot toho, čo nazýva izraelský “režim útlaku”. Izrael obviňuje toto hnutie z antisemitizmu a snahy o skoncovanie so štátom s väčšinovým židovským obyvateľstvom tým, že podporuje návrat palestínskych utečencov.

    Erdan označil Mogheriniovej list za “smiešnu výhovorku”. Na Facebooku v utorok uviedol, že fondy EÚ, aj keď sú vyčlenené na iné aktivity, nakoniec podporujú bojkotovanie Izraela.

     

    - Reklama -