Modlite sa za smrť neveriacich a víťazstvo Islamského štátu, znelo mešitou v Británii. Len som tlmočil proroka, obhajoval sa imám na súde

    0
    Ilustračné foto: modliaci sa moslimovia (Autor: TASR)
    Veľa britských imámov pravidelne skúša, kam až môžu pri svojich kázňach zájsť bez toho, aby ich upozorňovali miestne úrady. V mnohých prípadoch sa im darí šíriť nenávisť a zastierať to pritom slobodou prejavu, ktorá je vo Veľkej Británii skutočne “svätá”. Štyridsaťročný Hussain z mesta Stoke to však so svojimi kázňami predsa len prehnal a ním šírené prejavy nenávisti museli potrestať aj inak veľmi “ohľaduplné” britské súdy.
     
    Imám niekoľko rokov indoktrinoval aj najmenšie deti a podľa tajnej nahrávky britského policajta veľakrát kázal s vlajkou Islamského štátu za chrbtom. Nemenej desivý ako aranžmán jeho kázania bol aj ich samotný obsah. „Neveriaci na vás chcú zaútočiť a zabíjať vás. Postavte sa im a buďte pripravení sa obetovať a preliať svoju krv,“ burácal podľa tajnej nahrávky radikálny imám pri jednej zo svojich kázní. Ako sa potvrdilo počas vyšetrovania, pravidelne vyzýval na násilie voči nemoslimom a na podporu terorizmu.
     
    „Podľa môjho názoru boli jeho kázne veľmi nebezpečné a prostredníctvom nich nepriamo vyzýval svojich poslucháčov na organizovanie teroristických útokov,” uviedol sudca Poulet s odkazom na prípad Mohibura Rahmanema, ktorý pravidelne navštevoval Hussainove kázne a na začiatku tohto roka ho odsúdili za výrobu bomby a útok mačetou. Samotný Hussain aj svojim “ovečkám” tvrdil, že britská vláda podporuje útoky proti moslimom.
     
    Ako bolo doložené pri vyšetrovaní, Islamský štát Hussain výslovne podporil napríklad pri svojej kázni z marca minulého roka. To isté potom opakoval 24. júna toho istého roku, keď hovoril o “malom štáte, ktorý je napadnutý arogantnou armádou”. Pri tejto príležitosti vyzval prítomných, aby sa modlili za víťazstvo Islamského štátu nad “jeho utláčateľmi”. „Približne o mesiac neskôr zasa vyzval modliť sa za možnosť žiť podľa práva šaría a usmrtenie neveriacich,” píše britský denník.
     
    Tajný policajt zbieral na imáma materiály niekoľko mesiacov a k jeho zatknutiu došlo 14. februára tohto roka. Imám podľa informácií Daily Mail odmietal spočiatku odpovedať na otázky, ale následne poskytol svoje písomné vyjadrenie, kde sa podľa očakávania odvolával na slobodu prejavu. „Pred súdom sa však obhajoval tým, že iba tlmočil myšlienky proroka Mohameda a sám bol prekvapený, ako všetko nakoniec vyznelo,” uzatvára britský denník.
     
     
    - Reklama -