Modlite sa, budú vo švédskych mestách hlásiť moslimskí klerici miestnym rozhlasom. Predpisy o hluku to neporušuje, krčia plecami úradníci

    0
    Moslimovia pri modlitbe (Autor: TASR)

    V arabských krajinách je úplne bežné, že sa v uliciach ozývajú modlitby z mešít, ale na európskom kontinente sa tento zvyk zatiaľ veľmi nerozšíril. To sa však začína meniť. Minimálne vo Švédsku, kde miestne úrady hlasné výzvy na modlitby povolili každý piatok okolo poludnia. Obyvatelia zatiaľ troch švédskych miest, Botkyrka, Karlskrona a Växjö, tak budú týždeň čo týždeň celé štyri minúty počúvať hlasné výzvy na modlitby v mešitách.

    „Z marcového prieskumu pritom vyplýva, že väčšina Švédov je proti tomu, aby sa súčasťou verejného priestoru stali hlasné výzvy na modlitby,“ píše Bergmanová s tým, že prieskumu sa zúčastnilo 1 000 respondentov. Zároveň cituje odôvodnenie policajného veliteľa Magnusa Rothoffa, prečo dostali moslimovia zelenú. „Nehodnotil sme obsah, ale len úroveň hluku, ktorý tieto záležitosti sprevádza,“ povedal policajt.

    Podľa jeho slov dospeli spolu s expertmi k záveru, že verejné výzvy na modlitby neporušujú žiadne normy, a preto bolo všetko povolené. K rovnakému záveru došli aj spomínané obce. „Fakt, že úrady všetko hodnotili len z pohľadu hluku, ukazuje, ako ignorujú hrozby islamizácie Švédska,“ konštatuje švédska publicistka a pre porovnanie uvádza prípad z roku 1993, keď práve vo Växjö zamietli miestne úrady cirkvi výstavbu kostolnej veže pre zvuk zvonov.

    „Ľudia sa sťažovali, že ich ten hluk bude obťažovať,“ píše Bergmanová a vo svojom texte ďalej upozorňuje na trend výstavby nových mešít v krajine. „V smutne preslávenej prisťahovaleckej štvrti Štokholmu Rinkeby sa plánuje výstavba mešity s osemnástimi kopulami, ktorá bude zaberať 5 000 metrov štvorcových. Mešita bude patriť medzi najväčšie v Škandinávii a stavať ju bude významná stavebná firma NCC,“ uvádza.

    „Výstavba tejto rozľahlej mešity bude stáť vyše 11 miliónov dolárov a nikto presne nevie, kto všetko financuje. Jeden z vysokých manažérov NCC vyhlásil, že tento projekt bude veľmi zábavný. Kiežby vedel, že moslimská nadácia, ktorá zhromažďuje peniaze, je v spojení s radikálnymi islamistami z Moslimského bratstva,“ dodáva Bergmanová a v závere svojho textu pripomína, že štvrť Rinkeby je vnímaná ako faktická „no-go zóna“.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -