Mocný muž zo zámoria nadiktoval Európe, čo s migračnou krízou. Nebude sa vám to páčiť

    0
    George Soros (Autor: SITA)

    Dohoda medzi Tureckom a Európskou úniou týkajúca sa utečencov má podľa Sorosa štyri základné nedostatky. „Tým prvým je fakt, že bola dohodnutá s Tureckom a EÚ ho naordinovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Druhým nedostatkom je nie celkom zaistené financovanie. Ďalšou chybou je, že kvóty na prerozdeľovanie utečencov nie sú pre jednotlivé členské krajiny dobrovoľné. V neposlednom rade, Grécko nemá na splnenie dohody dostatočné kapacity,“ usudzuje Soros.

    „V rámci komplexnej azylovej politiky pre európsky kontinent by malo byť stanovené, že príjme 300 000 až 500 000 utečencov ročne. Tí, ktorí by nechceli ísť do vopred určenej lokality, by museli čakať dlhšie ako tí, ktorí by s pridelenou krajinou súhlasili,“ navrhuje Soros a tvrdí, že tento variant by bol lacnejší a efektívnejší ako aktuálny chaos. „Na uvedenie tohto plánu do praxe by štáty potrebovali 30 miliárd eur ročne. Suma zahŕňa poskytnutie určitých finančných prostriedkov Turecku aj ďalším krajinám v prednej línii.“

    Soros je presvedčený, že Európska únia by bola určite schopná naakumulovať tých 30 miliárd eur ročne bez problémov. Poukazuje na to, že táto suma tvorí len 0,25 % z celkového HDP všetkých 28 členských krajín EÚ a tiež iba 0,5 % z celkových výdavkov vlád týchto krajín. „Na realizáciu niečoho takého však chýba politická vôľa. Najmä pre stanovené fiškálne pravidlá. Skôr alebo neskôr však budú musieť tieto peniaze vybrať. Bez toho sa im migračnú krízu nepodarí vyriešiť,“ je presvedčený Soros.

    Soros apeluje na európskych politikov, aby v každom prípade konali bezodkladne. „Rovnako ako v prípade problémov s eurom, aj riešenie migračnej krízy si vyžaduje rýchlu reakciu. Rozdiel je však v tom, že tu treba počítať okrem Grécka aj s Tureckom a Jordánskom. Tieto krajiny majú nárok na príjem určitej finančnej sumy, ktorú by nemuseli vracať. Namiesto toho by mala samotná Európska únia a jej členské štáty nájsť dostatočné zdroje, aby tak mohli náklady vzniknuté v dôsledku migračnej krízy pokryť,“ myslí si Soros.

    Konkrétne multimiliardár Soros navrhuje zriadenie celoúniovej dane z pridanej hodnoty. „Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble už napokon hovoril o osobitnej dani na benzín. Aj keď bude tento proces vedúci k výberu nových daní behom na dlhú trať, mali by držitelia dlhopisov získať istotu, že sa im všetko vráti. To je tiež dôvod, prečo musí Európska únia garantovať stanovenie nových daňových príjmov,“ uzatvára Soros.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -