Mnohým sa to nebude páčiť: Nicolas Sarkozy hovoril v Rusku

    0
    Nicolas Sarkozy (Autor: SITA)

    Iniciátorom zrušenia vzájomných sankcií by podľa niekdajšieho francúzskeho prezidenta malo byť Rusko. To vyhlásil vo štvrtok na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre, píše ruský portál Lenta.

    Podľa Sarkozyho slov musia byť sankcie bezodkladne zrušené. „Sami máme dostatok problémov, nemôžeme takto ďalej strádať,“ vyhlásil. Bývalý francúzsky prezident je presvedčený o tom, že prvý krok by mala urobiť silnejšia strana. „Ten najsilnejší by mal natiahnuť svoju ruku ako prvý a najsilnejšou stranou je Rusko, najmä Vladimir Putin,“ dodal Sarkozy.

    Sarkozy povedal novinárom, že deň pred fórom mal možnosť hovoriť s ruským prezidentom Putinom. Pri tejto príležitosti mu vraj navrhol, aby zrušil „kontrasankcie“. „Želám si, aby sa prezident Putin zaslúžil o zrušenie sankcií z ruskej strany a aby sme my Európania nasledovali jeho kroky,“ vyhlásil.

    Sarkozy zároveň podotkol, že sa v najbližších dňoch chystá na túto tému hovoriť aj s predsedom Európskej komisie Junckerom. „Vysvetlím mu, nakoľko treba byť opatrný v otázke prípadného predĺženia sankcií,“ uviedol.

    Okrem toho bývalý prezident Francúzska zdôraznil, že s Ruskom treba rozhodne spolupracovať, a vyhlásil, že sa bude „biť“ za to, aby nenastala nová „studená vojna“.

    Sarkozy prehovoril aj o úlohe Ruska v Sýrii. Spomenul, že je presvedčený o tom, že vedenie prezidenta Putina môže pomôcť vyriešiť situáciu v Sýrii. Podľa Sarkozyho je Putinova autorita rešpektovaná na celom svete a nikto ju nespochybňuje.

    „Putinovo vedenie nám môže pomôcť v tom, aby boli v krajine dve koalície,“ uviedol Sarkozy.

    - Reklama -