Mladých treba viesť k vlastenectvu, myslí si Gajdoš. Do škôl by vrátil brannú výchovu

    0
    Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: MO SR)

    Gajdoš je presvedčený, že mladých treba viesť k vlastenectvu. “Čiže k príprave na obranu vlasti. Ak to neurobíme my, budeme čeliť problémom, že sa ich budú snažiť ovplyvniť rôzne nelegálne skupiny,” povedal v súvislosti s témou boja proti extrémizmu na Slovensku.

    Poukázal, že v spolupráci so strednými školami už rezort obrany uskutočnil tzv. branné hry v piatich samosprávnych krajoch. Na každom podujatí sa zúčastnilo približne 500 študentov.

    Návrat brannej výchovy do škôl schvaľuje aj Fedor. Študenti by sa podľa neho mali učiť základy prvej pomoci, ako reagovať v krízových situáciách, a tiež o právomociach štátnych orgánov.

    “Som presvedčený, že je úlohou štátu v tejto oblasti pôsobiť a nenechávať voľné pole pôsobenia pre pofidérne skupiny, ktoré sa tlačia do našich škôl za účelom ovplyvňovania mládeže,” povedal Fedor.

    Poslanec narážal na nacionalistickú organizáciu Slovenskí branci, ktorá nedávno usporiadala na Základnej školy Beethovenova v Nitre branné cvičenie pre deti.

    Minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS) vyzval školy, aby s takýmito organizáciami nespolupracovali.

    Ministerstvo školstva upozornilo školy na Slovenských brancov už v minulosti. Plavčan priznal, že môže byť pre školy problém nebezpečnosť pôsobenia podobných organizácií vyhodnotiť.

    - Reklama -