Mladí sa pridávajú k IS kvôli sláve a dobrodružstvu. Džihád im ponúka cestu, ako sa stať hrdinom, šokuje profesor Oxfordu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Zahraniční bojovníci podľa profesora Atrana nie sú takmer nikdy naverbovaní v mešitách. Muž, ktorý prednáša antropológiu na Oxfordskej univerzite tvrdí, že len málokedy dochádza k radikalizácii názorov v mešitách. Najčastejšie sa to údajne deje v rodinách a medzi blízkymi priateľmi. Údajne až 20 % aktívnych bojovníkov IS naverbovali rodinní príslušníci. 

    Nie sú to žiadni tupci 

    Scott Atran, na ktorého sa odvoláva denník Independent, tvrdí, že „Západ nesprávne odpísal IS ako bezhlavých teroristov“. Podľa neho militanti z Daešu dokážu prilákať na svoju stranu mladých ľudí oveľa účinnejšie, ako dokážu západné mocnosti bojovať proti tomuto stúpajúcemu trendu. 
     
    Jeden z veľkých problémov, na ktoré profesor Atran poukazuje, je fakt, že významný počet dobrovoľníkov, ktorí sa hlásia k spolupráci s IS, pochádza z kresťanských rodín. „Práve oni sú tí najobávanejší bojovníci, akých môžeme nájsť,“ dodáva. O svojich názoroch na verbovanie nových členov IS prehovoril Scott Atran počas nedávneho stretnutia s názvom Zahraniční teroristickí bojovníci organizovaného antiteroristickou komisiou Bezpečnostnej rady OSN. 

    Z nuly hrdinom 

    Ďalší problém, ktorý by svetové mocnosti nemali v súvislosti s novými bojovníkmi Daešu podľa Atrana podceňovať, je túžba mladých ľudí vykonať niečo významné. „Sú to práve sláva a dobrodružstvo, ktoré ženú týchto mladých ľudí k tomu, aby sa pridali k IS. Džihád im ponúka cestu, ako sa stať hrdinami,“ tvrdí Scott Atran.
     
    - Reklama -