Mladí ľudia by nemali považovať 17. november len za deň voľna, odkazuje minister obrany

    0
    Minister obrany SR Peter Gajdoš (Autor: TASR)

    Pri Pamätníku železnej opony v bratislavskom Devíne sa v piatok zišlo niekoľko desiatok bývalých politických väzňov, aby si pripomenuli 28 rokov od pádu železnej opony vo vtedajšom Československu.

    „Ako bývalému politickému väzňovi za náboženské aktivity v totalitnom režime sa mi splnil sen. Sen o slobode, sen ktorý som sníval vo väzení a v ktorého splnenie som silnejšie, a čím ďalej jasnejšie, dúfal. Slovenský národ sa zaradil medzi slobodné národy, začali sme slobodne cestovať, podnikať, dosiahli sme slobodu slova i prejavu a získali sme náboženskú slobodu,“ povedal bývalý politický väzeň Branislav Borovský.

    Do väzenia sa dostal po tom, čo sa ako 20-ročný študent pokúsil priniesť bibliu a náboženskú literatúru z Poľska.

    „Dnes je tomu už 28 rokov, odkedy sa spoločnosť skutočne vzoprela totalitnému režimu. Ako lavína sa vtedy spustil proces, ktorého výsledkom je to, že dnes máme to šťastie a žijeme v demokratickej krajine, a môžeme slobodne, skutočne slobodne, vysloviť svoj názor,“ povedal.

    Novembrové dni si podľa neho zaslúžia našu pozornosť. „Poďakovanie by malo patriť všetkým, ktorí sa nebáli vtedajšiemu režimu vzoprieť, a odhodlane bojovali za demokraciu a lepšiu budúcnosť nielen pre seba, ale aj pre svoje deti a všetky budúce generácie,“ doplnil. Osobitne sa obrátil na mladých ľudí, ktorí už nemajú vlastnú skúsenosť s komunistickým režimom. „17. november nemôžu považovať iba za deň voľna, ale mali by ho vnímať ako oslavu jednej z najväčších hodnôt našej spoločnosti,“ dodal.

    Andrej Danko počas pietnej spomienky nevystúpil zo zdravotných dôvodov, avšak k pamätníku Železnej opony položil veniec. „Je veľmi dôležité uctiť si všetky tie obete, ktoré tu padli. Mal som tú možnosť vidieť obdobný plot, ako bol tu, tento rok v Kórei, a verím, že sa nám to už nikdy nestane,“ povedal pre médiá.

    - Reklama -