Mladí Rusi odmietajú vojenčinu. Majú strach z ponižovania, šikany a že ich “kolega”… pretiahne…

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Vymýšľať si dôvody, ako získať modrú knižku a obísť tak povolávací rozkaz na vojenčinu, je na Slovensku už minulosťou. No v takom Rusku je to stále tvrdá realita. Dostať osudový list je pre takmer polovicu adresátov hotovým strašiakom. O problematike brannej povinnosti v Rusku informoval zahraničný portál Foreign Affairs.

    Východiskom samovražda

    Povolávací rozkaz dostalo počas jesenného verbovania (trvá od 1. októbra do 31. decembra) 147-tisíc mladíkov. Podľa prieskumov polovica z nich rozmýšľa, ako sa tejto povinnosti vyhnúť. A prečo toľká nechuť k službe vlasti? O ruskej armáde a hlavne vzťahu k nováčikom sa tradujú mnohé príbehy o využívaní nadmernej brutality či dokonca pohlavnom zneužívaní.

    Údajne práve tieto „praktiky“ doženú k samovražde stovky mladíkov ročne. Mladí Rusi prezradili, že ich ani tak neodrádza služba ich krajine, ale skôr „uvítacie“ rituály, pri ktorých dochádza aj k znásilneniam a pohlavnému zneužívaniu.

    Ako sa vyhnúť nevyhnuteľnému

    A ako sa najjednoduchšie vyhnúť odvodom? Je to práve pokračovanie v štúdiu a dorobenie si doktorandúry. Podľa výskumného pracovníka Igora Čirikova z Moskovskej ekonomickej univerzity existujú dva druhy študentov (mužov), doktorandov. Tieto dve skupiny sa dajú rozdeliť na tých, ktorí jednoducho nechcú prestať v štúdiu pre brannú povinnosť a druhí sa jej chcú skrátka vyhnúť.

    „Mladý človek, ktorý sa chce v Rusku vyvarovať odvedeniu, sa musí odprezentovať ako chorý, napríklad šialenstvo alebo niečo iné… Tiež sa môže pridať k mimoarmádnej službe a stať sa policajtom či hasičom,“ popisuje situáciu mladý doktorand Vladimir Berkhin pre zahraničný portál Foreign Affairs.

    „Bola to dobrá a legálna príležitosť,“ vyjadril sa na otázku odvodov pre zahraničný web ďalší doktorand Alexej.

    Samozrejme, nie každý, komu nie je povinná vojenčina po vôli, je aj rodený „mozog“ na štúdium. Práve vďaka armáde v škole pokračujú aj tí, ktorí o ňu záujem nemajú, a túto možnosť len zneužívajú.

    Buď sa rozhodnú pre štátnu školu, ktorá z hľadiska náročnosti nie je pre každého, alebo pre súkromnú, ktorá môže byť problémová zase z hľadiska finančného. Tu prichádzajú na rad nové súkromné školy, ktorých je v Rusku každý rok viac a viac a prezývajú ich aj „továrne na diplomy“. 

    Namiesto zbraní knihy?

    Vďaka tejto situácii dochádza k zaujímavému efektu. Armáda si môže vyberať stále z menej a menej profesionálov a zo škôl vychádzajú zástupy absolventov. Ruská armáda chcela svoj branný systém reformovať a v rámci tejto modernizácie došlo aj ku skráteniu povinnej vojenčiny na jeden rok.

    Tento krok sa ukázal ako kontraproduktívny. Vyšlo najavo, že tento časový úsek nestačí na všetky úkony a schopnosti, ktoré sa musia „branci“ naučiť. Dokonca začal konať aj Kremeľ, ktorý nariadil, aby od roku 2017 polovicu ruskej armády tvorili profesionáli, teda 425-tisíc vojakov.

    - Reklama -