Mitríkov NKÚ zistil závažné nedostatky. Títo nehospodárne použili 899-tisíc eur z vašich daní

    0
    Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík (Autor: SITA)

    Kontrolóri zistili, že tieto subjekty nehospodárne použili až 899-tisíc eur, informovala hovorkyňa Národného kontrolného úradu Daniela Bolech Dobáková. Vysoký počet podnetov zameraných na samosprávu doručených najvyššej kontrolnej inštitúcii vychádza zo skutočnosti, že v územnej samospráve okrem NKÚ neexistuje iný nezávislý orgán kontroly verejných financií. NKÚ zistil pochybenia až v 1 077 prípadoch, 28 subjektom navrhol 129 odporúčaní na odstránenie nedostatkov. Subjekty prijali 454 opatrení. V 26 prípadoch kontrolóri odstúpili výsledky kontroly príslušným orgánom na ďalšie konanie.

    Kontrolóri využili aj poznatky z vykonaných kontrol najmä hlavnými kontrolórmi obcí. Subjekty určené na kontrolu vyberali na základe rizikovej analýzy, informácií doručených na úrad a vyhodnotených v rokoch 2014 a 2015. Kontrola ukázala predovšetkým porušenie zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktoré vo viacerých prípadoch viedlo aj k porušeniu finančnej disciplíny v celkovej sume 1 445 903 eur, najmä nehospodárnym a neefektívnym vynakladaním verejných prostriedkov takmer 899-tisíc eur, a to v 15 prípadoch. Napríklad obec Viničné nevymohla neuhradené nájomné vo výške 58 607 eur, obec Plavé Vozokany zaobchádzala nehospodárne s financiami pri čerpaní nenávratného finančného príspevku vo výške 34 396 eur, obec Čižatice zase nevykonaním verejného obstarávania na tovary, práce a služby v hodnote 5 785 eur.

    Takmer polovica kontrolovaných subjektov, presne 17, nedodržala určený spôsob nakladania s prostriedkami dokopy za vyše 241-tisíc eur, keď napríklad uvoľnili prostriedky na úhrady, ktoré neboli kryté z rozpočtu. To sa týka obcí Ostrý Grúň (38 426 eur), Banský Studenec (28 114 eur), Gemerské Teplice (7 544 eur). Obec Červenica poskytla fyzickej osobe na stavbu rodinného domu pôžičku 12 285 eur, ktorú táto osoba nikdy nevrátila. Dnes je už premlčaná. V 12 obciach poskytli preddavok, ktorý nemali v zmluve písomne dohodnutý, a to spolu 71 015 eur. Niektoré obce porušili pravidlá a podmienky pri poskytovaní dotácií z rozpočtu. Verejné prostriedky nad rámec schváleného rozpočtu použilo 13 subjektov.

    Kontrolóri zistili aj to, že účtovníctvo nebolo všade vedené správne, úplne preukázateľne a zrozumiteľne, účtovné doklady neobsahovali všetky zákonom predpísané náležitosti. Obce nezverejnili zámer predať a prenajať majetok, prenechali majetok do užívania právnickej osoby bez uzatvorenia písomnej nájomnej zmluvy alebo uzatvorili nevýhodnú zmluvu o prenájme majetku. Zákon o verejnom obstarávaní kontrolované subjekty najčastejšie porušili tým, že pri zadávaní zákaziek nepoužili postupy vo verejnom obstarávaní alebo pri zadávaní zákaziek neuplatňovali princíp rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie uchádzačov, princíp transparentnosti a hospodárnosti, alebo rozdelili zákazku, aby znížili predpokladanú hodnotu zákazky. Ďalšie obce porušili zákon o obecnom zriadení napríklad tým, že právny úkon uzatvorenia zmluvy nebol schválený obecným zastupiteľstvom. V niektorých prípadoch nemali vytvorený účinný systém vnútornej kontroly.

    Podozrenie zo spáchania trestného činu kontrolóri konštatovali v prípade obcí Čižatice, Nemčice, Bernolákovo, Vtáčkovce, ako aj Mestského bytového podniku v Púchove. Správe finančnej kontroly adresovali kontrolóri prípady porušenia finančnej disciplíny obcí Mirkovce, Myslina, Nemčice, Gemerské Teplice, Ostrý Grúň, Zámutov, Ondrejovce a SOŠ podnikania v Trenčíne. Daňový úrad prevzal prípady v súvislosti s porušením zákona o účtovníctve obcí Nemčice, Ondrejovce, Zemné a podozrenie z neplnenia daňových povinností sa ukázalo u fyzickej osoby v obci Vtáčkovce. Úrad pre verejné obstarávanie dostal oznámenie vo veci porušenia zákona o verejnom obstarávaní v obciach Kostolište, Myslina a Červenica. Za porušenie finančnej disciplíny Ministerstvo financií SR uložilo obci Viničné pokutu 500 eur.

    NKÚ odporúča výborom Národnej rady SR iniciovať zmenu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy tak, aby mal Úrad vládneho auditu právomoc ukladať pokuty a vymáhať odvody za porušenie finančnej disciplíny aj v prípadoch verejných prostriedkov samosprávy, nielen verejných prostriedkov štátneho rozpočtu a prostriedkov Európskej únie. Najvyššia kontrolná inštitúcia zároveň odporúča iniciovať zmenu zákona o združovaní občanov tak, aby sa pri registrácii občianskeho združenia, ktoré má odlišné sídlo od bydliska niektorého z členov prípravného výboru, vyžadoval súhlas vlastníka nehnuteľnosti, ktorej sa adresa sídla združenia týka. Aktuálne sa pri registrácii združenia nevyžaduje súhlas vlastníka príslušnej nehnuteľnosti.

    - Reklama -