Ministerstvo spravodlivosti chce častejšie využívanie trestu domáceho väzenia

    0
    Gábor Gál (Autor: TASR)

    Minister Gál zriadil pracovnú skupinu Elektronického systému monitorovania osôb (ESMO), aby zvýšil počet využívaných elektronických náramkov. Skupina podľa rezortu postupne nachádza riešenia v prípadoch, keď podmienka je príliš benevolentná a nepodmienečný trest je príliš prísny.

    “Chceme umožniť sudcom uložiť trest domáceho väzenia v prípade, že trest odňatia slobody by s ohľadom na osobu páchateľa a okolnosti spáchania trestného činu bol príliš represívny, navyše aj s ohľadom na výšku trestných sadzieb v trestnom zákone a často aj s nežiaducim dosahom na rodiny páchateľov,” uviedol Gál.

    Ide o prípady trestných činov, kde trestný zákon určuje trestnú sadzbu s dolnou hranicou neprevyšujúcou štyri roky a hornou hranicou neprevyšujúcou desať rokov, informovala Drobová s tým, že by sa vyplnila medzera, v ktorej sa sudca mnohokrát potrebuje pohybovať v záujme uloženia adekvátnej sankcie. Sudcovia by tak mohli siahnuť po elektronických náramkoch, napríklad aj pri prípadoch sprenevery, krádeže či nevyplatení mzdy. Rezort spravodlivosti sa chce spojiť s Generálnou prokuratúrou SR a pomáhať sudcom udeľovať viac alternatívnych trestov.

    “Slovensko má na počet obyvateľov v porovnaní s inými krajinami vysoký pomer odsúdených vo výkone trestu odňatia slobody. V aplikačnej praxi je často problém uložiť primeraný trest – ak sudca považuje odňatie slobody za neadekvátne, musí využiť 'podmienku',” vysvetlil Gál. Trest domáceho väzenia by podľa neho preto ako prísnejší od podmienky “vyplnil práve ten medzipriestor a dal sudcovi priestor využiť aj túto možnosť.” Naopak, trestanie v prípadoch, keď súd neukladá trest odňatia slobody, by sa týmto sprísnilo, dodal šéf rezortu.

    Podľa Drobovej pracuje ESMO skupina na MS SR na novele a hľadaní riešení aj naďalej.

    - Reklama -