Ministerku Sakovú znepokojilo správanie sa Kočnera k novinárovi

    0
    Denisa Saková (Autor: Archív D. S.)

    “Ministerku vnútra Denisu Sakovú veľmi znepokojil medializovaný prípad, v ktorom mal byť podľa oznamovateľa vydieraný novinár,” uviedol tlačový odbor ministerstva. “Hoci sama nechce a nemôže zasahovať do vyšetrovania prípadu, želá si dôkladné vyšetrenie celej veci,” doplnil jej stanovisko.

    Denník Sme informoval, že jeho novinára Adama Valčeka zastrašoval Kočner v súvislosti s prípravou článku o kauze Technopol, v ktorej mal podnikateľ podľa najnovších informácií získať pol milióna eur. Text pripravovaný spolu s týždenníkom Trend zverejnilo Sme na webe vo štvrtok (31.5.), v sobotu (2.6.) vyjde v tlačenom vydaní.

    Valčeka v piatok kontaktovala Národná kriminálna agentúra (NAKA). Podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP) SR, čo potvrdila jej hovorkyňa Andrea Predajňová. “S novinárom spísal prokurátor GP zápisnicu o trestnom oznámení. Prokurátor GP zabezpečí v súčinnosti s Národnou kriminálnou agentúrou ďalší zákonný postup,” uviedla.

    Kočner namiesto vyjadrenia k textu, ktorý pripravoval Valček a reportérka Trendu Zuzana Petková, poslal otázky týkajúce sa súkromia a intímneho života Valčeka s tým, že majú byť pre potreby pripravovaného portálu o novinároch. Viaceré z informácií, na ktoré sa podnikateľ pýtal, sú zdravotného a rodinného charakteru, ku ktorým nie je možné sa dostať z otvorených zdrojov, vysvetlil denník Sme.

    Zástupca šéfredaktorky Sme Jakub Filo označil pre TASR takéto konanie za “neprijateľné zastrašovanie investigatívneho novinára a útok na slobodu tlače. “Neobstojí ani argument, že Kočner konal vo verejnom záujme, lebo zbieranie takýchto informácií má úplne inú povahu ako odhaľovanie podozrivých obchodov a káuz spojených s Mariánom Kočnerom,” povedal Filo.

    Pre túto kauzu sa mal Kočner údajne vyhrážať aj zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi. Ten vlani upozornil, že majetok bratislavskej firmy Technopol za 20 miliónov eur skončil za podozrivých okolností v rukách ľudí blízkych Kočnerovi.

    Sme a Trend teraz informujú, že krátko po nepriateľskom prevzatí Technopol vyplatil pol milióna eur na Kočnerov osobný účet. Prípad už dlhšie vyšetruje polícia, obvinených je niekoľko ľudí. Kočner reagoval pre denník Pravda, že spájanie jeho osoby s Technopolom sú “schizoidné výmysly”.

    - Reklama -